14 tra 2020

Razmjena učenika u projektima E-medica

Dvodnevna razmjena učenika u projektima Mikrobiom-fermentirana hrana, Mobitel – dobar sluga, loš gospodar te kako prepoznati da osoba laže održana je 10. i 11. prosinca 2019. u Školi za medicinske sestre Mlinarska. Na razmjeni su sudjelovali učenici i mentori iz Medicinske škole Varaždin, Medicinske škole Ante Kuzmanić Zadar, Škole za medicinske sestre Bjelovar te Zubotehničke škole Beograd.

Projekt „Kako prepoznati da ljudi lažu“

Učenici i mentorica voditelj projekta iz Škole za medicinske sestre Bjelovar izložili su svoje ideje o daljnjoj provedbi projekta i okvirno su naveli zadatke ostalih škola sudionika, nakon čega je uslijedila rasprava. Osim toga objasnili su da trebamo uložiti puno truda na ovom projektu i da je najvažniji cilj na Smotri izazvat veliku zainteresiranost publike. Neposredno pred kraj rada na projektu obavili smo kratku videokonferenciju sa Srednjom medicinskom školom – Jezero koji nisu bili u mogućnosti doći na razmjenu, te smo ih obavijestili o planovima za smotru. 

Projekt „Mobitel- dobar sluga, loš gospodar“

U projektu Mobitel – dobar sluga, loš gospodar, na već osmišljenu prezentaciju na prethodnoj razmjeni, učenici su iznijeli nove ideje i nadopunili način prezentiranja projekta o mobitelu. Dogovoreni su detalji predstavljanja projekta na 13. smotri Dani E-medica.

Projekt „Mikrobiom i fermentirana hrana“

U projektu su učenici razmijenili prikupljene podatke o konceptu pravilne prehrane, fermentaciji, mikrobiomu i kako to sve utječe na zdravlje čovjeka. Prikazali su pripremljene prezentacije koje će objediniti u zajedničku za 13. Smotru Dani E-medica. Učenici Nikolina Ban, Tihomir Crnjac i Marko Penić pokazali su fermentirani proizvod koji su napravili prije tjedan dana i objasnili tehniku suhog soljenja povrća i izradu kimchija. Održali su radionicu na kojoj smo radili svježi sir od suncokretovih sjemenki i kremu od indijskih oraščića s pireom od jabuka. Degustirali smo ukiseljeno povrće, kimchi, sir od suncokretovih sjemenki i kremu od indijskih orašćića. Bili su to novi okusi koji su nas oduševili.

Uslijedila je razmjena ideja kako prikazati projekt na smotri. Zajedno smo odabrali prikaz igrokazom i podijelili zadatke za pripremu igrokaza.

Nakon rada na projektima uslijedilo je zajedničko druženje i posjet nastavi. Prisustvovali smo satu farmakologije i mikrobiologije. Posjetili smo nastavu Zdravstvene njege opće i vježbe iz Hitnih medicinskih postupaka. Nakon obilaska škole, druženje smo nastavili na zagrebačkom adventu….. bilo je puno smijeha i zabave.

Tijekom drugog dan razmjene, kojem su prisustvovali učenici i mentori iz Zubotehničke škole Beograd posjetili smo susjednu školu Zdravstveno učilište. Pozdravio nas je ravnatelj Zdravstvenog učilišta Hrvoje Odak, nakon čega smo razgledali školu i posjetili nastavu vježbi zubotehničara.

Nakon obilaska Zdravstvenog učilišta i dovršetka rada na projektima sljedilo je neformalno druženje do odlaska gostiju.

Razmjene u kojima mogu sudjelovati sve škole su odlične zbog direktnog zajedničkog rada i druženja. Radujemo se sljedećoj razmjeni i svemu što ćemo još zajedno ostvariti na projektima.

Učenici Mlinarske