VOLONTERSKI KLUB MLINARSKA

“Liječiti bolesne, liječeći odnose” moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II.

Cilj Svjetskog dana bolesnika je naglasiti važnost pružanja adekvatne skrbi bolesnicima, poštivanja njihovih prava te pružanja empatije koju svaki pojedinac zaslužuje. Ovaj dan, također, potiče ljude kako bi razmislili o načinima na koje mogu pridonijeti brizi za oboljele.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika učenici volonteri iz Volonterskog kluba Mlinarska su pod vodstvom nastavnica Elvire Tahiri, Dore Kuharić, Beate Galinec, Kristine Trandler i Milice Kljak 12. veljače posjetili Dom za starije i nemoćne Ksaver.

Izrađeni su plakati kojima su pozvani korisnici na obilježavanje dana bolesnika i druženje.  Izrađene su i ohrabrujuće poruke za korisnike. Učenici volonteri su održali predavanje na temu Aktivno starenje.  Poslije predavanja korisnicima su izmjereni krvni tlak i šećer u krvi.

U svrhu poticanja moždane funkcije korisnika igrala se društvena igru Memory.

U ugodnoj atmosferi i dobrom raspoloženju završili smo aktivnost obilježavanja Svjetskog dana bolesnika.

 

Volonterski klub Mlinarska

Elvira Tahiri & Dora Kuharić & Beata Galinec & Kristina Trandler & Milica Kljak

Učenici volonteri: 5b Nika Bulić, Morana Mračić, Ana Marija Halužan, Laura Čolig

5c Lucija Kos, Nikolina Lovrić, Lihka Kopić, Lucija Rako, Karolina Miškić, Laura Matić, Ivan Krstanović, Valentina Neznanović

VOLONTERI MLINARSKE OBILJEŽAVAJU DAN BOLESNIKA

  1. veljače

 

 

Učenici volonteri iz Volonterskog kluba Mlinarska su pod vodstvom nastavnica Elvire Tahiri, Dore Kuharić, Beate Galinec, Kristine Trandler i Milice Kljak u suradnji s pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb Anom Ljubas izradili 2000 motivacijskih poruka za sve bolesnike na KBC-u Zagreb povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika.

Smisao obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika je poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi svakom bolesniku s posebnim naglaskom na empatiju prema bolesnima i poštivanju njihovih prava.

Učenici i nastavnice su današnji dan proveli s bolesnicima na KBC-u Rebro i sudjelovali u programu obilježavanja na sv. misi u u crkvi svete Barbare te koncertu u foajeu glavne zgrade. Svaki bolesnik je uz ručak dobio i motivacijsku poruku koja je izmamila osmijehe na njihova lica. Nastavnice i učenici su posjetili i Kliniku za ženske bolesti i porode Petrova gdje su bolesnicama također podijelili motivacijske poruke i odvojili malo vremena za ugodan razgovor.

SASTANAK VOLONTERSKOG KLUBA MLINARSKA

 

Dana 31. siječnja 2024. održan je sastanak Volonterskog kluba Mlinarska. Bilo je prisutno četrdesetak učenika volontera i voditeljice kluba Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Beata Galinec, Kristina Trandler i Milica Kljak. Učenici volonteri su u ugodnom ambijentu naše knjižnice pripremali našu tradicionalnu volontersku akciju – obilježavanje Dana bolesnika. Izrađivali su ohrabrujuće poruke za sve bolesnike KBC-a Zagreb. Osim poruka učenici volonteri pripremili su i uređivali i kutije u koju ćemo odložiti poruke ohrabrenja. Ali, pripreme za sastanak su počele odmah nakon zimskih praznika kako bi sve stigli obaviti do zajedničkog sastanka.

Stigli smo i razgovarati o našim sljedećim volonterskim akcijama. U smijehu i radu brzo su prošla dva sata.

 

Zahvaljujem učenicima volonterima na njihovom odvojenom vremenu i trudu.

 

Elvira Tahiri

koordinator volontiranja Volonterskog kluba Mlinarska

 

MLINARSKA S KLUB-om VJEVERICA

U suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, učenici volonteri iz Volonterskog kluba Mlinarska sudjelovali su u programu „INKlub Vjeverica – pružanje socijalne usluge boravka odraslim osobama s intelektualnim oštećenjima“.

Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba okuplja osobe s intelektualnim oštećenjima, njihove roditelje, skrbnike i članove obitelji, stručnjake i građane koji žele dobrovoljno raditi u koristi osoba s intelektualnim oštećenjima. Pri Udruzi djeluje klub Vjeverica za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima kroz koji se pruža usluga poludnevnog boravka za 25 osoba, uz socijalizacijske, komunikacijske, kreativne, rehabilitacijske, radno-okupacijske, sportske i zabavne sadržaje. Klub Vjeverica prvi je i najstariji oblik izvaninstitucionalne skrbi za te osobe u RH koji okuplja osobe s intelektualnim oštećenjima starije od 21 godinu, nakon završetka odgojno obrazovnog procesa, koje su isključivo na skrbi obitelji. Uloga kluba Vjeverica posebno je značajna u senzibilizaciji javnosti i lokalne zajednice za mogućnosti i potrebe osoba s intelektualnim oštećenjima.

Učenici volonteri su svake srijede u prosincu 2023.godine sudjelovali u raznim glazbeno-plesnim i drugim zabavnim i kreativnim aktivnostima s ciljem obilježavanja blagdana.

Dijelili smo sretne trenutke zajedno!

Volonterski klub Mlinarska

Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Beata Galinec, Kristina Trandler

Učenici volonteri:
5b Matea Josipović, Josipa Butković, Mijat Saraf, Kristina Kožul, Marija Magdalena Halužan, Ivana Bešker, Monika Haligonja, Ena Strabić, Lea Ibrić, Monika Mračić, Laura Čolig, Petra Kuzmić, Nika Bulić, Marijana Kujundžić

5a Nika Papić

Dragi učenici,

ako imate dobre volje i malo slobodnog vremena, a želite dobili puno iskustava, novih prijateljstava, smijeha, novih znanja i vještina onda je volonterski klub pravo mjesto za vas.


Naš sastanak će biti 31.1.2024. od 17,00 – 19,00 sati u knjižnici škole.

Pridružite se odličnoj ekipi volontera Mlinarske!

 

 

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan volontera s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskog rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice.

Ove godine Međunarodni dan volontera obilježava se prepoznavanjem snage kolektivnog djelovanja: kad bi svi to učinili.

Volonterski klub Mlinarska 9. prosinca slavi 11. rođendan te je već puno puta ispunio ovogodišnji moto volontera jer smo pomogli mnogima, izmamili  osmijehe na lica najmlađima, ali i onima malo starijima. Bilo je tu i suza, ali suza radosnica i puno odvojenog vremena učenika volontera za nekoga drugoga. Moto glasi: kad bi svi to učinili, a mi to i jesmo učinili i radimo već jedanaest godina.

 

„Nikada ne sumnjajte da mala grupa ljudi može promijeniti svijet, uistinu to je jedino što ga je ikada i mijenjalo.“

Margaret Mea

Volonterski klub Mlinarska je u suradnji sa studentskom sekcijom pedijatrije organizirao volontersku akciju “Mlinarska za najmlađe” u kojoj smo prikupljali božićne poklone za hospitaliziranu djecu koja moraju ostati u bolnici za vrijeme božićnih blagdana.

 

Razveselili smo mnogu djecu koja moraju biti daleko od svojih domova i obitelji te smo im barem malo učinili dane u bolnici manje stresnim.

 

 

Učenici su pripremali i ukrašavali kutije gdje će se odložiti pokloni kako bi ugođaj bio potpun i gotovo savršen. Donijeli su mnoštvo poklona i sretni smo što ćemo donijeti osmijehe na lica naših najmlađim bolesnika.

 

Predstavnik studenata pedijatrije je preuzeo poklone koje čekaju naši najmlađi pacijenti.

Volonterski klub Mlinarska u suradnji sa studentskom sekcijom pedijatrije organizira volontersku akciju “Mlinarska za najmlađe” u kojoj prikupljamo božićne poklone za hospitaliziranu djecu koja moraju ostati u bolnici za vrijeme božićnih blagdana.
Akcija će se provoditi od 27.11 – 1.12.2023. te će biti postavljene kutije ispred zbornice u koju će se moći odložiti pokloni koji bi trebali biti novi i umotani u foliju ili papir.

Učenice volonterke Škole za medicinske sestre Mlinarske kao i mnogo put do sada volontiraju u aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa. Pa su to i činile 22. i 23 studenog 2023. godine.

Ubrzane pripreme za izložbu pod nazivom Put humanosti: Štefanija Papailiopulos od volonterke Crvenog križa do nagrade Florence Nightingale su u tijeku.

Za vrijedne ruke i pomoć volontera uvijek se nađe posao koji je prihvatljiv i koristan te pomaže za opće dobro.

Ovo je druga izložba u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa koja ima za cilj promociju žena kroz Hrvatsku povijest.

Obilježavanjem 145 godina Hrvatskog Crvenog križa 25. listopada 2023. godine u Zadru otvorena je izložba koja je govorila o barunici Amaliji Borelli Lanatana koje je osnivala prvo društvo Crvenog križa u Hrvatskoj.

U prosincu će biti izložba o medicinskoj sestri Štefaniji Papiliopulos koje je za volonterstvo u Crvenom križu tijekom Prvog svjetskog rata dobila srebrnu medalju, a kasnije tridesetih godina i nagradu Florence Nightingale.

I na izložbi će naši vrijedni volonteri dati svoj doprinos u ulozi „domaćina“.

 

Učenice volonterke su se uz rad i dobro zabavile te ukazale na želju ponovnog volontiranja. Upravo smo na to najviše ponosni.

 

Učenice volonterke: Iskra Cindrić, Maja Butorac, Lihka Kopić i Nika Tomljanović

 

 

Elvira Tahiri & Rosana Svetić Čižić

 

MLINARSKA SA SVIMA

U sklopu zajedničke akcije volonterskih klubova svih škola RCK Mlinarska, u utorak 14.11.2023. su učenici volonteri iz Volonterskog kluba Mlinarska  pod vodstvom Elvire Tahiri, Dore Kuharić, Beate Galinec i Kristine Trandler sudjelovali u putujućoj pučkoj kuhinji Humanitarne udruge Savao.

Najzanimljivija aktivnost ove udruge jest izlazak na područje Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu kako bi beskućnicima u noćne sate pružili okrjepu prije teške noći. Rad udruge se ustalio kao putujuća pučka kuhinja.

Prije odlaska na kolodvor volonteri su se sastali u prostorijama udruge Savao gdje su izrađivali krunice, pripremali hranu i sokove. U 20h su otišli na Glavni kolodvor gdje su se susreli s beskućnicima, mladima i starima, te im podijelili sendviče, čaj, kavu te odjeću, obuću, deke ili vreće za spavanje, ovisno o primljenim donacijama, a potom ostali u druženju i razgovoru s njima.

Razgovorom i ljudskim pristupom nastojimo pružiti nadu i prijateljstvo.

 

Volonterski klub Mlinarska

Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Beata Galinec, Kristina Trandler

Učenici volonteri:

5a Lana Horvatić, Ena Đurić, Laura Hajek, Ana Kaštelan, Mia Jurina, Jelena Čirko, Lana Cota, Lorena Mikinac

5c Antea Duvnjak, Antea Tolić, Tena SIčenica, Sanela Sladojević, Anamarija Horvat, Valentina Neznanović, Maja Babić, Karolina Miškić

 

U našoj školi Volonterski klub je kao i svake godine proveo humanitarnu akciju „Mlinarska za Socijalni dućan“ u kojem su učenici svih razreda škole marljivo prikupljali namirnice i pripremili higijenske, prehrambene donacije za korisnike Socijalnog dućana Crvenog križa Zagreb.

Dana 3.11.2023. učenici volonteri su se u pratnji profesorica Elvire Tahiri, Dore Kuharić, Beate Galinec i Kristine Trandler zaputili u CK Zagreb i Socijalni dućan kako bi donirali prikupljene namirnice koje su uspjeli skupiti u našoj školi. U veselom raspoloženju donirane su namirnice te su učenici ponovo mogli vidjeti kako se pomaže osobama kojima je pomoć jako potrebna.

Uvijek je lijepo pomoći onima kojima je pomoć neophodna.

 

Volonterski klub Mlinarska

Elvira Tahiri & Dora Kuharić & Beata Galinec & Kristina Trandler

Učenici volonteri:

Valentina Sumpor (3.a), Iva Jušta (3.a), Lea Tomljenović (3.a), Lana Cota (5.a), Ena Đurić (5.a), Ivona Kozić (5.a), David Ačkar (5.a), Adrijana Medved (5.a), Ena Cvetko (5.a), Lucija Đurić (5.a), Iskra Cindrić (5.c), Maja Butorac (5.c), Antea Tolić (5.c), Ivona Brekalo (5.c), Lucija Rako (5.c), Maja Babić (5.c), Lihka Kopić (5.c), Nika Tomljanović (5.c), Anamariaj Horvat (5.c), Valentina Neznanović (5.c), Karolina Miškić (5.c), Tena Sičenica (5.c)

 

 

Dana 18. listopada 2023. održan je sastanak Volonterskog kluba Mlinarska. Bilo je prisutno četrdeset učenika volontera i voditeljice kluba Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Beata Galinec i Kristina Trandler. Učenici volonteri su u ugodnom ambijentu naše knjižnice pripremali našu prvu ovogodišnju volontersku akciju. Izrađivali su plakate pozivanja na volontersku akciju „Mlinarska za Socijalni dućan“ koju tradicionalno pripremamo i provodimo za potrebite sugrađane našeg grada Zagreba. Osim plakata učenici volonteri pripremili su i uređivali i kutije u koju će se odlagati donacije.

Kako smo prošle godine na 10. rođendan kluba pripremili izložbu kroz plakate te je svaka školska godina prikazana kroz akcije koje su se tijekom nje i događale, nastavili smo i na isti izradili plakat kojim smo prikazali i prošlu vrlo aktivnu volontersku godinu.

Stigli smo i razgovarati o našim sljedećim volonterskim akcijama. U smijehu i radu brzo su prošla dva sata.

Zahvaljujem učenicima volonterima na njihovom odvojenom vremenu i trudu.

 

 

Elvira Tahiri

koordinator volontiranja Volonterskog kluba Mlinarska

 

 

Dragi učenici,

U našoj školi već 11 godina djeluje Volonterski klub Mlinarska u kojem su mnogi naši učenici volonteri dali malo svoje dobre volje i slobodnog vremena, a dobili puno iskustava, novih prijateljstava, smijeha, novih znanja i vještina.
U Volonterski klub se mogu učlaniti svi učenici od 1. do 5. razreda.
Akcije dogovaramo zajednički i svaki prijedlog je dobrodošao.
Nastavnice koje će zajedno s vama provoditi akcije su Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Beata Galinec, Danijela Miri i Kristina Trandler.

Ako imate dobru volju i  želite odvojiti malo svog vremena pridružite se odličnoj ekipi volontera Mlinarske!

Pratite informacije na panou volonterskog kluba kao i web stranicu gdje ćemo objaviti termin našeg sastanka.

S veseljem vas očekujemo,

Volonterski klub Mlinarska

 

 

 

Dragi učenici i nastavnici,

Volonterski klub Mlinarska vas poziva na sudjelovanje u “Vau- Mijau” akciji u kojoj sakupljamo potrepštine za životinje koja će se organizirati od 17.10.-21.10.2022.
Prikladno ukrašene kutije će biti postavljene u prizemlju i katu škole te slobodno u njih odložite svoje donacije. Donacije će volonteri naše škole odnijeti u Dumovec.
Potrepštine za životinje koje trebaju i skupljamo su: deke, plahte, ručnici, krpe, igračke za mačke i štence te nagradne grickalice.
Zahvaljujemo na svakoj donaciji. Vau-vau; mijau-mijau??
Volonterski klub Mlinarska

Dragi učenici,

u našoj školi već 10 godina djeluje Volonterski klub Mlinarska u kojem su mnogi naši učenici volonteri dali svoje malo dobre volje i slobodnog vremena, a dobili puno iskustava, novih prijateljstava, smijeha, novih znanja i vještina.
U Volonterski klub se mogu učlaniti svi učenici od 1. do 5. razreda. Sastanci volontera se odvijaju svake prve srijede u mjesecu od 17,30 – 19,30 sati u prostorijama škole te ćemo vas svaki put obavijestiti o sastanku na webu škole i na panou kluba na katu škole.
Akcije dogovaramo zajednički i svaki prijedlog je dobrodošao.
Nastavnice koje će zajedno s vama provoditi akcije su Elvira Tahiri, Dora Kuharić, Mila Žak, Beata Galinec, Danijela Miri i Kristina Trandler.

Ako imate dobru volju i  želite odvojiti malo svog vremena pridružite se odličnoj ekipi volontera Mlinarske!

Volonterski klub Mlinarska

 

“VAU VAU PROJEKT”

Dana 28.10.2017. Volonterski klub Mlinarska posjetio je sklonište za napuštene životinje Grada Zagreba – Dumovec. Dan je bio jako lijep što nam je išlo u prilog. Sve stvarčice što smo prikupili (dekice, igračke, hrana…) spakirali smo, lijepo umotali i odnijeli novim vlasnicima, psićima. Dočekani smo vrlo srdačno. Na vratima nas je dočekala Sisi. Sisi je pas edukator koji nam je, zajedno sa zaposlenicima skloništa, održao jedno kratko predavanje o skloništu, udomljavanju te psima općenito. Naučili smo dosta toga, neke stvari su nas zatekle, a neke oduševile kao na primjer “Što nam pas poručuje govorom svoga tijela?” … Nakon predavanja, svi zajedno, otišli smo razgledati cjelokupno sklonište i naravno psiće, radi kojih smo i bili ondje. Pasa je bilo puno, raznih uzrasta, pasmina, životnih priča… Vjerujte nam na riječ, svi smo se zaljubili barem u jednog psića. Na kraju razgledavanja svi smo se okupili i prokomentirali dojmove. Kako nam je ovo prvi projekt koji radimo vezano uz životinje, jako smo zadovoljni ishodom projekta te se nadamo da će svaki psić naći topli dom. Volonterski klub Mlinarska ide dalje sa svojim radom i nadamo se da ćemo uspjeti u svojim zamislima.

Vau vau

Učenice: Petra Barbarić, Lucija Kurtić, Marija Mršić, Ana Pšeničnik, Ana Miljanović, Matea Galić – 3.a