23 sij 2020

ČETVRTA RAZMJENA UČENIKA U PROJEKTU MIKROBIOM I FERMENTIRANA HRANA

Četvrta razmjena u projektu Mikrobiom i fermentirana hrana održana je u četvrtak 28. studenog 2019. godine u Školi za medicinske sestre Mlinarska.
U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za Medicinske sestre Mlinarska Nikolina Ban i Tihomir Crnjac, učenice Škole za medicinske sestre Vrapče Margareta Bakonji i Karla Anić i mentorice Aleksandra Vidoša i Đurđica Stanešić.
Na četvrtoj razmjeni održana je radionica fermentirane hrane, a vodile su je Ana i Morana iz Makronove. Osim učenika koji sudjeluju na projektu, na radionici su prisustvovali i profesori naše škole. Na početku radionice voditeljice su se predstavile, potom ostali sudionici te su naveli razloge svog sudjelovanja.
Nakon upoznavanja, voditeljice su održale uvod u koncept pravilne prehrane. Morana je pričala o načelima pravilne prehrane, govorila je o organskim namirnicama i cjelovitosti namirnica. Istaknula je važnost kako obrađene namirnice loše utječu na naš mikrobiom. U našoj prehrani trebale bi biti zastupljene sezonske namirnice, raznolikost namirnica i svaki pojedinac bi trebao imati individualan pristup. Svaki obrok trebao bi imati dobar odnos hranjivih sastojaka. Ana nam je pričala općenito o mikrobiomu, važnosti i funkciji mikrobioma. Rekla je da različite namirnice mogu različito utjecati na mikrobiom što može i rezultirati pojavu propusnosti crijeva. Voditeljice su pričale o različitim receptima i fermentaciji općenito. Spomenule su da fermentacija ima jako puno dobrobiti. Prikazale su nam izradu kratko kiseljenog svjetlog i crvenog kupusa i tehniku suhog soljenja. Izradile su i fermentirani sir od sjemenki suncokreta i svježi sir od sjemenki suncokreta. Voditeljica Morana nam je prikazala izradu kimchija, tj. tradicionalnog koreanskog fermentiranog povrća. Za desert smo imali priliku vidjeti izradu kreme od indijskih oraščića. Nakon izrade slijedio je najljepši dio, a to je proba tih svih prekrasnih jela. Degustirali smo kratko kiseljeni kupus, kimchi, fermentirani i svježi sir od suncokretovih sjemenki i kremu od indijskih oraščića. Degustatori su bili jako oduševljeni i zadivljeni hranom kojom su nas poslužile voditeljice. Hrana je bila osvježavajuća i zanimljivog okusa. Smatramo da je radionica bila jako važna jer možemo prenositi znanje i na druge učenike. Voditeljice su nam pomogle u tome i vrlo smo im zahvalni. Bilo je to jedno divno iskustvo.