23 sij 2020

TREĆA RAZMJENA U PROJEKTU MIKROBIOM I FERMENTIRANA HRANA

Treća razmjena u projektu Mikrobiom i fermentirana hrana održana je u četvrtak 27.studenog 2019. godine kada smo posjetili Školu narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar i knjižnicu „Andrija Štampar“.

U razmjeni su sudjelovali Margareta, Tihomir i Nikolina zajedno s mentoricama Aleksandrom Vidoša i Đurđicom Stanešić.
Kroz knjižnicu „Andrija Štampar “provela nas je voditeljica knjižnice Lovela Machala Poplašen, prof.dipl.knjiž.
Knjižnica je otvorena za sve korisnike bez obzira na njihov status. Knjižnica obavlja i funkciju knjižnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prostor knjižnice sastoji se od kompjutorske čitaonice s 20 računala te dvije studentske učionice od koje je jedna namijenjena za grupni seminarski rad s mogućnošću uporabe dodatnih računala. Knjižnica je povezana u integrirani sustav Aleph kojim se koristi većina fakultetskih knjižnica Sveučilišta u Zagrebu. Preko sustava Aleph odvija se knjižnično poslovanje knjižnice, a sustav omogućuje i pristup mrežnom katalogu knjižnice. Korisnici imaju mogućnost uporabe računala u knjižnici preko čijih je IP adresa osiguran pristup svim relevantnim bazama podataka i časopisima iz područja biomedicine i zdravstva koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Bazama je omogućen pristup i preko AAI@EduHr identiteta. Voditeljica nam je preko PubMeda pokazala kako možemo doći do interesantnih, točnih podataka. Objasnila nam je korake po kojima se trebamo služiti PubMed-om. Pretražili smo baze podataka o mikrobiomu i pronašli znanstvene radove o povezanosti mikrobioma i zdravlja.
Zahvalni smo voditeljici knjižnice na odvojenom vremenu za nas i naš projekt. Shvatili smo kako funkcionira PubMed i preko toga ćemo dalje istraživati za projket. Radujemo se novim saznanjima i informacijama.