16 ožu 2023

Predavanje za učenike na temu Poremećaja hranjenja

Dana 15. ožujka 2023. godine na inicijativu učenice 5a razreda Gie Kastelan i uz podršku ravnateljice Asje Jelaković, dr.med. i profesorice Elvire Tahiri dogovoren je posjet Centar za poremećaje prehrane BEA koji su za sve pete razrede održali predavanje kako bi se potaknulo na promišljanje o uvijek aktualnoj temi znanje poremećaja prehrane te kako školu učiniti sigurnijim mjestom.

 

Centar za poremećaje hranjenja BEA osnovan je 2012. godine s ciljem edukacije, prevencije i pružanja psihosocijalne podrške djeci, mladima i ženama na području poremećaja hranjenja (anoreksija, bulimija, nespecifični poremećaj hranjenja) te njihovim obiteljima. Brojka od 40.000 oboljelih od poremećaja prehrane samo u našoj državi, dobivena iz statističkih podataka iz europskih zemalja te podataka iz Državnog zavoda za statistiku, zaista nije malena. Sve više ljudi, naročito mladih, ima iskrivljenu sliku svojega tijela, što posljedično dovodi do fizičkih, emocionalnih, kognitivnih i socijalnih teškoća. S obzirom na veliki broj oboljelih i razne rizične, ali i zaštitne, faktore ovog poremećaja, smatramo da je vrlo bitno pisati i informirati se o ovoj temi kako bismo prevenirali razvoj poremećaja, olakšali liječenje i bili dostatna podrška osobama za koje želimo da iz ove bitke izađu kao pobjednici.

U Centar BEA mogu se javiti sve osobe koje imaju poteškoća u odnosu prema tijelu i hrani. Novi korisnici prolaze besplatni ulazni razgovor sa psihologinjom Savjetovališta Centra BEA, nakon čega dobiju preporuku za daljnji individualni i/ili grupni rad, koji uključuje individualni terapijski rad, nutricionističko savjetovanje, grupe podrške za oboljele i roditelje, ali i suradnju sa zdravstvenim sustavom te volontersku podršku. Centar BEA surađuje sa Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan i njihovom odličnom Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, ali i s iznimno stručnim pedijatrima iz KBC Sestre milosrdnice, te dječjim psihijatrima i psihijatrima za mlade iz KBC-a Zagreb.

 

Izuzetno nam je bilo korisno i drago što nas je posjetila članica udruge BEA te održala iznimno poučno predavanje o poremećaju prehrane. Smatramo kako bi se trebalo više pričati o tome i podučavati one koji ne znaju te one koji misle da znaju o samom poremećaju prehrane.

 

Anja Župan, Gabriela Tomašević, 5a