17 ožu 2023

DAN OČEVA

Na dan 19. ožujka se u brojnim europskim zemljama obilježava Dan očeva, a u Hrvatskoj je odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Prvo obilježavanje Dana očeva održan je 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Nakon strašne nesreće, jedna kći koja je ostala bez svoga oca, zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve stradale. Ubrzo se ta proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nedugo nakon toga i na cijeli svijet iako se ne slavi na isti dan. Najstariji zapis o proslavi Dana očeva potječe još iz vremena starog Babilona, prije više od 4000 godina. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmes napisao svome ocu čestitku u kojoj mu je poželio dobro zdravlje i dug život.

U drugim zemljama ovaj dan se slavi na sljedeće datume: Australija – prva nedjelja u rujnu, Belgija – 19. ožujka  i druga nedjelja u lipnju, Brazil – druga nedjelja u kolovozu, Bugarska – 20. lipnja, Danska – druga nedjelja u studenom, Finska – druga nedjelja u studenom, Litva – prva nedjelja u lipnju, Novi Zeland – prva nedjelja u rujnu, Njemačka – 40 dana nakon Uskrsa, Norveška – druga nedjelja u studenom, Portugal – 19. ožujka , Španjolska – 19. ožujka , Švedska – druga nedjelja u studenom, Tajvan – 8. kolovoza.

U sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja učenici 5a razreda su se uključili u obilježavanje Dana očeva s profesoricom Elvirom Tahiri.

Neki od citata posvećeni Danu očeva:

„ Otac nije niti sidro koje nas zadržava, niti jedro da nas negdje odvede, već zvijezda vodilja čija ljubav nam pokazuje put.“

„Svaki čovjek može biti otac, samo oni posebni mogu biti tate.“

„Od svih titula koje sam ikad imao, „tata“ je uvijek bila najbolja i najvažnija.“.

Ksenija Bezjak, 5.A