17 ožu 2023

MEĐUNARODNI DAN SREĆE

Međunarodni dan sreće obilježava se svake godine 20.03. te su ga Ujedinjenji Narodi proglasili 2012. godine. Ljudska težnja za srećom je univerzalna pa možemo reći da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj. Što nas čini sretnima, kako postati i ostati sretan zanima sve ljude, pa tako i znanstvenike.

Sreća je bitan faktor u našem životu te svaki čovjek teži ka njoj. Međunarodni dan sreće prilika je da se prisjetimo svih onih sitnica koje nas čine sretnima i zbog kojih shvaćamo da je za sreću zaista potrebno tako malo.

Podatke o razini sreće među ostalim donosi i Europsko istraživanje o kvaliteti života (EQLS) zadnje provedeno 2016. Prema navedenom istraživanju Hrvati ocjenjuju razinu sreće u prosjeku sa 6,75 (na ljestvici od 1 do 10; 1 = vrlo nesretan/na, 10 = vrlo sretan/na) što je niže od prosjeka Europske Unije s razinom 7,33. Države s najvišom prosječnom razinom sreće su Finska (8,16), Danska (8,11) i Luksemburg (8,07). U sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja učenici 5a s profesoricom Elvirom Tahiri su se uključili u obilježavanje ovog sretnog dana.

Svatko od nas ima razloga biti sretan baš svaki dan zato je sreća dio našeg života.

Sreća ne dolazi uvijek sama po sebi, mnogo ovisi o nama samima i onome što svakodnevno činimo te zapravo možemo naučiti kako biti sretni učeći koje aktivnosti su te koje pobuđuju sreću. Naše osobno zadovoljstvo i sreću možemo poboljšati jednostavnim svakodnevnim aktivnostima, usmjeravajući se na ono što volimo i na one koje volimo.

 

Leona Falčević, 5a