25 ruj 2023

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti- posjet Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije koja postaje sve veći javnozdravstveni izazov povezan s globalnim starenjem stanovništva. Diljem svijeta u rujnu se obilježava mjesec Alzheimerove bolesti, a ove se godine 21. rujna obilježava dvanaesti po redu Svjetski dan Alzheimerove bolesti.
Tokom svih tih godina različite udruge, društva, vladine i nevladine organizacije nastoje informirati javnost o Alzheimerovoj bolesti, ali i svim drugim oblicima demencije, kako se nositi s bolešću te kako pružiti podršku i potporu.

Ovogodišnja poruka kampanje je “Nikada prerano, nikada prekasno”.  Tom porukom se nastoji osvijestiti kako javno-zdravstvene i informacijske kampanje o rizičnim faktorima vezanima uz demencije mogu pomoći odgoditi početak demencije, ali djelovati i preventivno.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti učenici petih razreda su pod vodstvom nastavnica Elvire Tahiri, Ive Vinduške Jeftić, Beate Galinec i Dore Kuharić istraživali o Alzheimerovoj bolesti i problemima osoba oboljelih od demencije te posjetili Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest.

U udruzi ih je dočekala gospođa Marija Lacko, članica UO Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Govorila im je o svojim iskustvima njege oboljelog supruga te ih je upoznala s radom udruge.
Učenici su sudjelovali i u brzom testiranju pamćenja za građane koje se 21. i 22.rujna provodilo u Udruzi povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti.