25 ruj 2023

Obilježavanje Svjetskog dana sepse

Učenici 5.a, 5.b i 5.c razreda 13.rujna obilježili su Svjetski dan sepse sudjelovanjem na simpoziju u KBC Zagreb u organizaciji Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije. U sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s nastavnicama Dorom Kuharić, Elvirom Tahiri i Beatom Galinec.

Svjetski dan sepse globalna je inicijativa saveza za sepsu (Global sepsis alliance) koja je započela 2012. godine i obilježava se svake godine 13.rujna diljem svijeta kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije i ranog zbrinjavanja.

Sepsa nastaje kao reakcija organizma na infekciju, te može dovesti do multiorganskog zatajenja i smrti, ako se odmah ne prepozna i ne liječi. Godišnje u svijetu 8 milijuna smrtnih slučajeva povezano je sa sepsom. Simptomi koji se mogu pojaviti su konfuzija, ekstremna drhtavica, bol u mišićima, vrućica, odsutnost mokrenja, izrazit nedostatak zraka, osjećaj bliske smrti, marmorizirana ili blijeda koža.

Rizične skupine su osobe sa kroničnim bolestima, splenektomirani, osobe sa smanjenjim imunitetom, dojenčad, osobe starije od 60 godina.

Na simpoziju su predstavljeni podaci o sepsi u Hrvatskoj, govorilo se o izazovima u sestrinskoj skrbi za bolesnika oboljelog od sepse, mjerama protiv nozokomijalnih infekcija u kliničkoj praksi, sepsi u dječjoj dobi, o razlozima kontaminacija hemokultura te najčešćim pogreškama koje dovode do kontaminacije hemokulture.

Stoga je važno promicati preventivne mjere poput cijepljenja, kontrola infekcija, reducirati rezistenciju na antibiotike te educirati javnost i zdravstvene profesionalce o podizanju svijesti o sepsi.