09 velj 2023

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI

S namjerom ostvarenja ravnopravnosti spolova, a posebno s ciljem prepoznavanja temeljne uloge žena i djevojaka u STEM područjima znanosti, 11. veljače je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi su ovog obilježavanja potaknuti što više žena i djevojaka na uključivanje u znanost i na ostvarenje svojih ideja te promocija razvoja karijere u znanosti i povećanje svijesti o doprinosu žena u znanosti. Izuzetno je važno, neovisno o bilo kojoj podjeli ljudi, svima pružiti jednak i cjelovit pristup znanosti te kontinuirano promovirati ravnopravnost spolova pa se upravo zato 5. a razred pridružio obilježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti s profesoricom Elvirom Tahiri u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja.

 

Dugogodišnje pristranosti, patrijarhalni stavovi, konzervativnost i rodni stereotipi odvraćaju djevojke i žene dalje od područja povezanih sa znanošću, a trenutno je manje od 30% žena znanstvenica na svijetu. U odnosu na muškarce, objavljuju manje radova, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i oni.

 

Unatoč takvim preprekama, žene i djevojke i dalje predvode inovacije i revolucionarna istraživanja. Spašavaju živote, istražuju svemir, vode projekte i postavljaju temelje za razumijevanje bilo čega! Ljudski potencijali nisu uvjetovani rodom niti spolom i stoga je pogrešno biti privržen bilo kojoj strani. Iako je danas položaj žena sigurniji i pošteniji u odnosu na većinu povijesnih razdoblja, i dalje možemo primijetiti diskriminacije u raznim područjima.

 

Žene i djevojke su, jednako kao i muškarci, pokretačka sila kojoj smo dužni osigurati jednake prilike kao i njihovim muškim kolegama i baš zato im je posvećen ovaj dan!

 

Karmen Kovačić, 5. a