09 velj 2023

SVJETSKI DAN PIZZA

Svake godine, 9. veljače obilježavamo Svjetski dan pizze, no zapravo koliko nas zna da i pizza ima svoj dan. Nema tog dijela kugle zemaljske koja ne zna što je pizza. Pa smo tako odlučili 5a razred obilježiti ovaj dan i u našoj školi, u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s nastavnicom Elvirom Tahiri.

Naziv pizza potječe od riječi „picea“ i „piza“ kojima su se na području Sicilije i Kalabrije na lokalnom dijalektu latinskog jezika nazivale niske pogače kruha. Poslije su se od tih niskih pogača razvile pizze. lako datum nastanka pizze ni približno nije poznat, sa sigurnošću se može reći da je Italija domovina toga jela. Najveću popularnost u toj zemlji pizza je doživjela u Napulju. Davne 1830. godine u Napulju je postojala prva pizzeria koja je poslovala u zatvorenim prostorijama. Prije te godine, pizzerije su postojale samo kao prodajni pultovi na otvorenome. I danas, kad se pizza raširila po cijelom svijetu, Napulj je ostao grad u kojem je pizza više od običnog jela, dapače, povijest pizze dio je povijesti toga grada. Pizza s nadjevom od maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i soli smatra se najstarijim poznatim načinom pripremanja pizze. Upravo je takva pizza bila veza između niskih pogača kruha i pizze. Pizza je nastala tako što su se pečene tanke pogače kruha (od dizanog tijesta) počele obogaćivati začinima (uljem, češnjakom i solju) i tako začinjene su se jele. Kako je rastao broj pizzerija, tako su zanimljivije i traženije pizze pomalo dobivale stalne nazive. Većina takvih pizza nazvana je prema području Italije za koje je karakteristična. Ali ima i drukčijih primjera. Najpoznatije pizze su: napoletana, siciliana, romana, marinara i margerita. Gotovo svaka pizzeria ima posebni recept za različite vrste pizza. Ti su recepti obično dosta slični, ali nerijetko se razlikuju i po nekom osnovnom sastojku, a ne samo po začinima.

Najslavnijom pizzom smatra se pizza margerita. Za nju legenda kaže da je nastala 09. lipnja 1889. godine, za posjeta talijanskog kralja Umberta I. i kraljice Margherite Napulju. Prema legendi, kraljevski par zaželio je da se za objed posluži pizza. Njima su u čast tada najpoznatiji napuljski pizzaiolo (pekar pizza), don Raffaele Esposito, i njegova supruga, donna Rosa, izumjeli novu pizzu. Nadjev je bio obojen u skladu s talijanskom zastavom. Pizza je, naime, imala tri prevladavajuće boje: crvenu od rajčice, bijelu od sira i zelenu od svježeg bosiljka.

Danas postoji mnogo varijacija na ovu pizzu, kao i druge poznate pizze, i sa sigurnošću je za reći da svatko svoju pizzu radi na svoj specifičan način, onako kako njemu paše i kako on voli. I to svaku pizzu čini posebnom i potvrđuje činjenicu da su pizze posebnost svakog pojedinca i da svatko može tako iznijeti dio sebe na tanjuru.

 

Patricia Vadljević i Luka Ćibarić 5.A