14 stu 2022

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA „LOV NA TIHOG UBOJICU“ U PIK-u VRBOVEC

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak (>140/90 mmHg) je tiha i podmukla bolest koja pogađa oko 40% stanovništva. Simptomi i znakovi bolesti su vrlo često neprimjetni zbog čega mnogi nisu svjesni da im je krvni tlak povišen, što dovodi do visokog rizika za razvoj bolesti srca i bubrega, moždani udar i iznenadnu srčanu smrt.

Hrvatska liga za hipertenziju pokrenula je projekt „LOV  NA TIHOG UBOJICU“ u koji su uključeni i učenici četvrtih razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska sa svojim predmetnim nastavnicima.

U sklopu tog projekta organiziraju se javnozdravstvene akcije tijekom kojih se provodi mjerenje arterijskoga i centralnoga tlaka, snimanje EKG-a, mjerenja na metaboličkoj vagi, određivanje čimbenika rizika laboratorijskim pretragama, ultrazvuk štitnjače te savjetovanje i edukacija opće populacije.

Jedna takva akcija provedena je 21.10.2022. u PIK-u Vrbovec u kojoj su sudjelovale učenice 4. D razreda s nastavnicom Milicom Kljak.

U ranim jutarnjim satima krenuli smo autobusom zajedno s liječnicima, nutricionistima, farmakolozima i studentima medicine put Vrbovca. U Vrbovcu su nas dočekali zaposlenici PIK-a i akcija je mogla početi.

Naše učenice su dobile zadatak da uzimaju uzorke krvi i urina i provode anketiranje zaposlenika u svrhu dobivanja anamnestičkih podataka.                                                                      Pod nadzorom i uz pomoć Mirjane Mihalić, magistre sestrinstva i nastavnice Milice Kljak uspješno je odrađen zadatak te su prikupljeni uzorci krvi i urina za 93 zaposlenika.                   Osim stjecanja novih znanja i vještina, ova akcija je donijela ugodno druženje i nova poznanstva.

Umorni, ali zadovoljni obavljenim poslom, vratili smo se u Zagreb u kasnim poslijepodnevnim satima.

Na priloženim fotografijama možete vidjeti što smo radili i kako smo proveli vrijeme u Vrbovcu.

Milica Kljak