16 stu 2022

TERENSKA NASTAVA VOLONTERSKG CENTRA RCK MLINARSKA

U ponedjeljak, 14.11.2022. provedena je terenska nastava za učenike iz 6 škola partnera RCK Mlinarska. Terenska nastava realizirana je posjetom Crvenom Križu Samobor te provedbom zdravstvene akcije postupanja u kriznim situacijama u Bio parku Divlje vode. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je ukupno 104 učenika, u pratnji 11 nastavnika. Terensku nastavu organizirala je voditeljica Volonterskog centra RCK Mlinarska Natalija Šnidarić, a voditeljica terenske nastave bila je Elvira Tahiri. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je 19 učenika Škole za medicinske sestre Mlinarska u pratnji nastavica Elvire Tahiri i Dore Kuharić, 18 učenika Škole za medicinske sestre Vinogradska u pratnji nastavnica Dubravke Protić i Tatjane Antičević, 15 učenika Zdravstvenog učilišta u pratnji nastavnice Sibylle Maše Mayr Radonić, 16 učenika Škole za primalje u pratnji nastavnica Vesne Toplak i Silvije Ćurić, 16 učenika Srednje škole Topusko u pratnji nastavnica Anite Miribović i Gordane Plemenčić i 20 učenika Srednje škole Viktorovac, Sisak u pratnji nastavnica Karmele Galić i Josipe Ferić.

Prvi dio programa terenske nastave organiziran je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog Križa Samobor, pod vodstvom ravnateljice Anice Francetić-Kufrin. Učenici su se pridružili javnozdravstvenoj akciji mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka građanima Samobora, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14.studenog s ciljem podizanja svijesti o utjecaju šećerne bolesti na samu osobu i njegovu obitelj, promicanja edukacije obitelji te ukazivanja na važnost prevencije i pravilnog liječenja. Također, provedena je i edukacija učenika tijekom koje su djelatnici Gradskog društva Crvenog Križa Samobor učenicima predstavili povijesti i djelovanje Crvenog Križa Hrvatska.

U drugom dijelu programa terenske nastave, koji je održan nakon ručka u Bio parku Divlje vode, učenici su uvježbavali postupanje u kriznim situacijama. Nakon demonstracije djelatnika CK Samobor, učenici su izvodili postupke zbrinjavanja u kriznim situacijama:

  • imobilizaciju ruke,
  • imobilizaciju noge,
  • postavljanje unesrećene osobe u bočni položaj i
  • postupak izvođenja masaže srca.

 

 

 

Elvira Tahiri i  Dora Kuharić