29 ruj 2020

Svjetski dan srca i Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

U okviru manifestacije Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a povodom Svjetskoga dana srca, danas su u našoj Školi učenici 4. A i 4. B razreda u suradnji  s njihovim nastavnicima Ban Grahovac, Kljak i Matić organizirali niz aktivnosti s ciljem osvještavanja važnosti promocije kardiovaskularnoga zdravlja, prevencije te rane dijagnostike tih bolesti, ali i pružanja pomoći u stanjima iznenadnoga srčanoga zastoja!

Poučavanje je organizirano kombiniranim modelom, učenici B razreda bili su s nastavnikom Matićem u kabinetu Hitnih medicinskih postupaka dok je A razred bio interaktivno uključen u nastavu putem video linka zajedno sa svojim nastavnicama Kljak i Ban Grahovac.

Na početku je ravnateljica Jelaković otvorila program, poželjela uspješan rad i vrijedno učenje, naglasivši važnost organiziranja ovakvih događaja. Zatim je nastavnica Kljak putem video veze održala predavanje o važnosti promocije kardiovaskularnoga zdravlja te prevencije bolesti, s osobitim naglaskom na tjelesnu aktivnost i prehranu! Nakon toga je uslijedilo predavanje nastavnice Ban Grahovac koja je istakla važnost ranoga otkrivanja bolesti te objasnila ulogu medicinske sestre u provedbi kardioloških dijagnostičkih pretraga. Na kraju su učenici razmjenjivali pripremljene poruke o važnosti očuvanja zdravlja srca, oni koji su bili u razredu nosili su prigodne majice s porukama, dok su učenici online prikazivali uratke u elektroničkom obliku. U sklopu toga je nastavnica Kljak prikazala i radove učenika 4. C razreda.

U događaj se video vezom uključila i sve nazočne pozdravila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Zagreb magistra Ana Ljubas, predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, koja je za ovu priliku učenicima donirala majice i drugi promotivni materijal.

U drugom dijelu događanja učenici su u kabinetu s nastavnikom Matićem uvježbavali postupke oživljavanja te kako pravilno izvesti reanimaciju za vrijeme pandemije COVID – 19, dok je ostatak učenika pratio predavanje online.

Pravovremeno i ispravno pruženi postupci osnovnoga održavanja života ključni su u prvim minutama nakon iznenadnoga zastoja srca te je važno da svi, osobito učenici medicinske škole, što ranije ovladaju tim postupcima! Stoga su ovakvi događaji ključni u podizanju opće svijesti o važnosti zdravlja srca!

Po završenom događaju učenici su, uz prigodne poruke povodom Svjetskoga dana srca, dijelili majice zaposlenicima Škole, a školu uredili pripremljenim plakatima.

 

Ivica Matić