15 ruj 2022

Svjetski dan sepse

Izvanučionička nastava za učenike četvrtih razreda povodom Svjetskog dana sepse/World Sepsis Day

 

Dana 13. rujna, 2022. u dvorani Hugo Botteri KBC Zagreb, održana je edukacija  povodom Svjetskog dana sepse.

Podatak koji govori kako na godinu u svijetu oboli oko 50 milijuna ljudi, a svake tri sekunde jedna osoba umre od sepse ukazuje na važnost edukacije s područja ovog javnozdravstvenog problema.

Prošle godine u Hrvatskoj je od sepse oboljelo više od osam tisuća ljudi. U većem riziku su bile osobe oboljele od težeg oblika COVID-a na bolničkom liječenju.

Simpozij o sepsi je organiziralo HDMS za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu medicinu, a njihov predsjednik Adriano Friganović je rekao da je u tijeku izrada Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse.

Edukaciji su nazočili svi četvrti razredi Školske godine 2022./2023. Škole za medicinske sestre Mlinarska u pratnji nastavnika zdravstvene njege.

Glavna sestra KBC a Zagreb – Rebro, Ana Ljubas, posebno je pozdravila naše učenike i nastavnike i rekla je kako je vrlo optimistično vidjeti mlade ljude u tolikom broju koji su spremni učiti.

Predavanja su bila zanimljiva, aktualna i vrlo korisna (Sepsa i septički šok; Covid 19 i sepsa; Smjernice za uzimanje, obradu i interpretaciju rezultata hemokultura; Sepsa i koronavirus -prikaz slučaja).

Svaki sudionik je dobio brošuru o simptomima i ranom prepoznavanju sepse kod novorođenčadi, djece do 5 godina, kod rodilja i odraslih osoba.

Također je svaki nastavnik dobio kvalitetan edukacijski letak u izdanju Global Sepsis Alliance koji je vrlo korisno pomagalo u edukaciji o sepsi i septičkom šoku.

Ishodi izvnučioničke nastave:

  • prepoznati važnost edukacije s područja ovog javnozdravstvenog problema
  • pokazati odgovorno ponašanje
  • razvijati socijalne i komunikacijske vještine
  • analizirati čimbenike rizika za nastanak sepse
  • osvijestiti važnost trajne edukacije i cjeloživotnog učenja u profesiji medicinske sestre

 

Pripremile: Ljiljana Broz i Jasna Ivasić.