21 ruj 2022

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21.9.

Alzheimerova bolest je nepovratni, progresivni poremećaj mozga koji polako uništava sposobnosti pamćenja i razmišljanja te u konačnici sposobnost obavljanja najjednostavnijih zadataka.

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Tako smo se i mi učenici 5a, 5c i 5d u sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja uključili u obilježavanje ovog dana u zajedno s našim profesoricama Elvirom Tahiri, Danijelom Miri i Beatom Galinec te smo izradili plakate i postavili ih na panoe u školi te izradili plakate i interaktivnu prezentaciju u digitalnom alatu kako bi vam približili problematiku navedene bolesti.

Bolest je prvi opisao njemački patolog i neurolog Alois Alzheimer, 1906. godine. Alzheimer je najučestaliji uzrok nastanka demencije te najčešći uzrok funkcionalne onesposobljenosti u osoba starijih od 75 godina i četvrti uzrok smrti. Rizični čimbenici za pojavu Alzheimerove bolesti su dob, spol, raniji udarci u glavu, povijest krvožilnih bolesti, pušenje, debljina i šećerna bolest. Najznačajniji faktor rizika za obolijevanje je dob.

Simptomi bolesti se javljaju postupno. Prvi i najizrazitiji simptom Alzheimerove bolesti je gubitak pamćenja, posebno događaja koji su se dogodili nedavno, a slijede ga psihičko i fizičko propadanje. Dana 7.6.2021. je Ured za hranu i lijekove SAD-a (FDA) odobrio korištenje prvog lijeka koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti.

U Republici Hrvatskoj postoji Udruga za Alzheimerovu bolest koja je osnovana je 1999. godine u Zagrebu. Od svog osnutka HUAB ima svoju misiju i od nje ne odustaje, a to je borba za osobe s demencijom kroz edukaciju opće i ciljne populacije, destigmatizaciju demencije putem prisutnosti u medijima te organizacijom brojnih događanja kako stručnih tako i umjetničkih, ali i mnogih drugih.

Osobe koje boluju od ove bolesti ne smiju biti isključene iz društva i biti u socijalnoj izolaciji jer se na taj način bolest može samo još više razvijati. Njima treba pomagati, uključivati ih u razne aktivnosti, raditi s njima, a najvažnije je da oni osjete da imaju podršku i empatiju svojih bližnjih ljudi.

Treba mnogo empatije i strpljenja za osobe s ovom bolešću, ali nikada ne zaboravite da i Vi jednog dana možete postati ta osoba te se zato ponašajte prema njoj kako želite da se netko drugi ponaša prema Vama.

 

učenici 5a, 5c i 5d