14 velj 2023

SVJETSKI DAN DJECE OBOLJELE OD MALIGNIH BOLESTI

Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače svake godine. Prvi puta se u Republici Hrvatskoj počelo obilježavati 2006 .godine. Cilj obilježavanja je podići svijest o zloćudnim bolestima kod djece te pružiti podršku oboljeloj djeci i adolescentima, kao i njihovim obiteljima. Upravo s tim ciljem i učenici 5a s nastavnicom Elvirom Tahiri u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja uključili u obilježavanje ovog dana.

U Hrvatskoj postoji udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, a zove se Krijesnica. Udruga je osnovana 2000. godine u rujnu. Njen cilj je unaprjeđenje kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji. Najčešće maligne bolesti kod djece i mladih su leukemije. Nakon njih slijede limfomi i tumori mozga. Kod liječenja malignih bolesti uobičajeno se govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja.

Prema objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podaci iz velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3 pokazali su da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti kod djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Za limfome u dječjoj dobi iznosilo je 95%, akutne limfatične leukemije 85%, a za tumore mozga 73%.  Točan uzrok nastanka malignih bolesti kod djece nije poznat. Maligne bolesti nastaju kad zdrave stanice promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti i dijeliti se.

Svrha je ovog važnog dana informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika te prikupiti sredstva za njihovo liječenje i podršku roditeljima oboljele djece. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli između 150 i 180 djece i mladih.  Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi. No maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti tek ako se dijagnosticiraju na vrijeme. Zato je potrebno širiti svijest u javnosti o simptomima raka u djece, načinima na koji se može pomoći djeci te što učiniti kada roditelj posumnja na ovu opaku bolest. Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen. Ali nas želi i podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Svako dijete ima pravo na lijep život, a kada se pojavi neka maligna bolest u tom trenutku sve lijepo staje. Dijete dugo vremena provodi u bolnici, na liječenju, iscrpljeno od svega što mu se događa. Na teškim lijekovima ili kemoterapijama. Podrška djetetu i njegovoj obitelji je neizmjerno važna.

 

Nikolina Ivkovčić, 5a