17 velj 2023

ŠKOLSKI PROJEKT MALA DJELA-VELIKA RAZLIKA

Četvrta realizirana aktivnost u sklopu projekta “Mala djela, velika razlika“ je posjet Informativnom centru Marijinih obroka. Prostor se nalazi u Ilici 29 te služi za informiranje javnosti, susrete s volonterima i dobročiniteljima, dijeljenje ideja i planiranje novih aktivnosti kako bi svi zajedno došli do što više djece koja očekuju obrok.

Učenici 5a razreda su s nastavnicama Elvirom Tahiri, Dorom Kuharić i Danijelom Miri poslušali predavanje koje je bilo izrazito informativno te smo imali priliku čuti priču o osnivaču Magnusu MacFarlane-Barrowu i o njegovoj nesebičnoj pomoći potrebitima.

Predstavnica Informativnog centra Marijinih obroka nas je upoznala sa vizijom Marijinih obroka kao i prikupljanje donacija koje će pomoći održati obećanje dano više od 13 500 djece koja u 16 školskih kuhinja primaju svoje obroke upravo zahvaljujući velikim srcima iz Hrvatske. Isto tako nam je objasnila njihovu viziju da svako dijete prima jedan dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja.

Ciljevi Marijinih obroka te i udruge je pružanje humanitarne pomoći u obliku hrane i obrazovanja za siromašnu djecu na različitim zemljopisnim područjima, pružati olakšanje onima koji trpe u bilo kojem dijelu svijeta zbog krize i siromaštva, pomoći ljudima da pobjegnu iz siromaštva, pružiti brigu siročadi, napuštenoj i ranjivoj djeci te kroz edukaciju podići svijest diljem svijeta o siromaštvu. Brojni ljudi doniraju u svojoj oporuci ili u spomen na voljene, koliko god mogu donirati puno pomogne djeci. Svega 22 eura je potrebno kako bi se cjelogodišnji obrok osigurao za jedno dijete. Udruga radi po principu donacija, te je svatko pozvan pripomoći novčano ako ima želju i naravno mogućnost. Marijini obroci ujedno osiguravaju da 93% od svakog eura usmjere prema osiguravanju prehrane.

Isto tako za svakoga tko želi pomoći, a nije u mogućnosti pridonijeti financijski, moguć je doprinos putem volontiranja na razne načine. Možete postati govornik to jest posjetiti škole, grupe, župe ili druge organizacija za kratke prezentacije o radu Marijinih obroka. Isto tako možete organizirati prikazivanje dokumentarnih filmova kao što su: Generacija nade, Dijete 31 i Ljubav dopire svuda, održite događanja za prikupljanje sredstva te u ovo moderno doba se može i podijeliti na društvenim mrežama.

Zahvaljujemo se ljubaznom osoblju Marijinih obroka na empatičnom predavanju te pružanju mogućnosti za pomoć djeci koja nemaju mogućnost svakodnevne prehrane kao mi, a kojima možemo pomoći svakodnevno svojom nesebičnošću i željom.

 

Laura Vujasinović, Patricija Štajduhar 5a