31 ožu 2022

SVJETSKI DAN BUBREGA

Svjetski dan bubrega obilježava se svake godine drugog četvrtka u ožujku s ciljem podizanja svijesti o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje.

Kampanjom koju su osmislili Međunarodno nefrološko društvo (ISN) i Međunarodna federacija zaklada za bubrege (IFKF) promiču se oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti. Cilj kampanje je boljom edukacijom stanovništva, ali i zdravstvenih djelatnika smanjiti učestalost i komplikacije bubrežne bolesti.

Ove godine SVJETSKI DAN BUBREGA obilježen je 10. ožujka 2022. pod sloganom “Zdravlje bubrega za sve – Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike” 

Na poziv prof. dr sc. Nikoline Bašić-Jukić, predsjednice Hrvatskog društva za bubreg i akademika prof. dr. sc. Bojana Jelakovića, predsjednika Hrvatskog društva za hipertenziju, u kampanju su se uključili i učenici 4. A razreda pod mentorstvom nastavnice Milice Kljak. Cilj je bio da učenici usvoje nova znanja o bolestima bubrega i da osvijeste važnost provođenja preventivnih mjera.

Učenici su izradili promotivne i edukativne letke koji su objavljeni na web stranicama Društva za bubreg i Hrvatskog društva za hipertenziju, a tri najuspješnija rada nagrađena su prigodnim poklonima.

Nagrade su osvojile učenice: 1. ANTONIA LEONA TURINA

2. PIA DUGAC

3. PATRICIA VADLJEVIĆ

Učenici su se također uključili u praćenje webinara s temom RANA I PRAVILNA DETEKCIJA KRONIČNE BUBREŽNE BOLESTI – prvi korak pravilne primarne prevencije na kojem su predstavljeni njihovi radovi.

Radove svih učenika možete pogledati na https://nefro.emed.hr/

Milica Kljak

U prilozima donosimo aktivnosti u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega