12 stu 2023

ROZA LISTOPAD – MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE U KORELACIJI S NASTAVNIM PREDMETOM Zdravstvena njega u kući

Podsjetimo se!

U SVIJETU SE OTKRIJE JEDAN RAK DOJKE SVAKE TRI MINUTE !
U HRVATSKOJ SE OTKRIJE ŠEST NOVIH SLUČAJEVA RAKA DOJKE DNEVNO !

Točan uzrok nastanka raka dojke je nepoznat, znamo samo rizične čimbenike. No općenito je poznato, da nekontroliran rast stanica, pa tako i stanica u tkivu dojke, tj. njihovo ubrzano umnožavanje bez poznatog razloga dovodi do zloćudnih promjena u stanicama i nastanka raka. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi . Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi 97 %, a to nije malo.

Učenice 5.a i 5.b razreda na inicijativu nastavnice Danijele Miri napravile su prezentacije  kao edukacijski materijal s ciljem podizanja svijesti o ovoj malignoj bolesti . Nije rano prije 20.-te godine naučiti o ovoj bolesti, niti započeti prevenciju mjesečnim samopregledom te educirati kako sebe i svoje bližnje o tome, tako i kao buduće medicinske sestre bez obzira na radno mjesto svojim znanjem prevenirati ovu malignu bolest u sklopu svog svakodnevnog rada kad god je to moguće.

Ponovimo općenito o malignoj bolesti dojke,  udrugama koje su na dispoziciji oboljelim ženama,  zdravstvenoj njezi u kući kao jednom obliku pružanja zdravstvene skrbi i najvažnije ponovimo korake SAMOPREGLEDA DOJKE kako bismo poklonivši si 5 minuta pažnje mjesečno sebi osigurale još puno godina sa svojim najdražima.