21 stu 2022

PRIJEVREMENO ROĐENA DJECA – PALČIĆI

Palčić je riječ koju uvijek vežemo uz nešto maleno… Neka djeca su dosta nestrpljiva te dođu prije 37. tjedna trudnoće na svijet. Njihova tjelesna težina je niža od 2 500 grama te ih radi njihove sitnosti nazivamo Palčićima.

Odmah poslije poroda bebe Palčići budu smješteni u inkubator gdje bi proveli nekoliko mjeseci, dok se ne osamostale. Unutar inkubatora dobiju potrebnu hranu i temperaturu. Samim time budu odvojeni i od svojih roditelja. Iako su odmah nakon poroda razdvojeni od majke i oca, to ne znači da im ne treba ljubavi. Ljubav i blizina roditelja najbolji su lijek za male bebe Palčiće u inkubatorima. Osim, što im je potrebna ljubav roditelja, znanstvenici u Danskoj su otkrili kako se bebe Palčići osjećaju sigurno i smireno uz heklane hobotnice jer ih pipci hobotnice podsjećaju na pupčanu vrpcu, te samim time imaju osjećaj povezanosti s njihovom majkom. Osjećaj sigurnosti koji im daju heklane hobotnice dovode do toga da imaju zadovoljavajuću razinu kisika u krvi, poboljšano disanje, te pravilne otkucaje srca.
Zato su upravo i u Republici Hrvatskoj u nekoliko desetaka bolnica uvedene CRO hobotnice. U Hrvatskoj se 5% djece rodi prijevremeno, a kako bi proširili svijest i bili potpora svim roditeljima od 2010.godine osnovana je udruga roditelja prijevremeno rođene djece „Palčići“.

Kako ne bi zaboravili najmanje obilježavamo Međunarodni dan prijevremeno rođene djece 17.11 u svim državama.

„Ponekad su oni najmanji u stvari najjači i najhrabriji“

  3.c / 3. grupa