24 sij 2023

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV LEPRE

Svjetski dan borbe protiv lepre obilježava se svake godine 28. siječnja diljem svijeta. Obilježava se s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima prevencije, liječenja i ranog otkrivanja bolesti. Upravo s tim ciljem su se i učenici 5.c razreda priključili obilježavanju ovog važnog dana u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s profesoricom Beatom Galinec.

 

Lepra ili guba je kronična zarazna bolest koju uzrokuje acidorezistentni, štapićasti bacil Mycobacterium leprae. Naziva se još i guba te Hansenova bolest. Bolest je prepoznata još u drevnim civilizacijama Kine, Egipta i Indije, a prvi pisani zapis potječe iz 600-te godine prije Krista. Kroz povijest su oboljeli bili odbačeni od društva i smještani u tzv. kolonije gubavaca.

  1. leprae se jako sporo razmnožava u ljudskom tijelu te je vrijeme inkubacije dugo, oko pet godina, iako ima podataka da može trajati čak do 20 godina. Bolest uglavnom zahvaća kožu, periferne živce, sluznicu gornjeg respiratornog trakta kao i oči. Nije visoko zarazna, a prenosi se kapljičnim putem u bliskom kontaktu s neliječenom osobom.

 

Dijagnoza se postavlja klinički zbog simptoma kao što su karakteristični kožni osipi koji ne nestaju, gubitak osjeta te izobličenja nastala zbog mišićne slabosti, a potvrđuje se mikroskopskim pregledom uzoraka zaražene kože.

Lepra je izlječiva bolest. Liječenje u ranim stadijima infekcije sprečava invalidnost. Terapija se provodi kombinacijom lijekova u trajanju od 6 do 12 mjeseci, te je visoko učinkovita, ima malo nuspojava i nema registrirane rezistencije. Terapija višestrukim lijekovima je dostupna besplatno preko Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO). Ako se ne liječi, bolest može uzrokovati oštećenje kože i živaca koje dovodi do mišićne slabosti i atrofije, te trajne invalidnosti.

 

Područja visoke endemske pojavnosti su neki dijelovi Brazila, Indonezije, Filipina, DR Konga, Indije, Madagaskara, Mozambika, Nepala i Tanzanije. U svim endemskim zemljama se ulažu veliki napori da se eliminira bolest, a od 1995. godine Svjetska zdravstvena organizacija  osigurava  besplatne lijekove svim oboljelima u svijetu. Implementacijom globalne strategije suzbijanja lepre 2011. – 2015. u nacionalne programe borbe protiv lepre se poboljšala dostupnost i obuhvat liječenja u endemskim zemljama. Važno je što ranije dijagnosticirati oboljele i provesti terapiju da se  izbjegne razvoj invalidnosti. SZO je 2016. godine pokrenula svoju „globalnu strategiju gube 2016 – 2020: ubrzanje prema svijetu bez gube“ kako bi ojačala napore za kontrolu gube. Strategija se usredotočuje na izbjegavanje invaliditeta, osobito među djecom.

 

U Europi je lepra iskorijenjena. U Hrvatskoj je zadnji registrirani slučaj lepre bio 1993. godine i radilo se o importiranom slučaju.

Vodimo brigu o svome zdravlju!

Učenici 5. c