16 stu 2020

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na Vukovar (1991. – 2020..)

Bitka za Vukovar, jedna od najtežih i najkrvavijih bitaka Domovinskog rata, završila je nakon 87 dana opsade grada, 18. studenog 1991. godine. Sljedeći su dani bili obilježeni protjerivanjem većine nesrpskog stanovništva te ratnim zločinom počinjenim nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice.

Iako su borbe započele i ranije, kao datum početka bitke obično se navodi 24. kolovoza 1991. kada su hrvatske snage srušile dva zrakoplova JNA koji su mitraljirali silos Đergaj.

Život je u teško razrušenom i oštećenom gradu bio iznimno težak. Nije bilo struje, ni uredne opskrbe vodom i hranom, stanovništvo je tjednima bilo u podrumima i skrovištima, bolnica je bila teško oštećena i svi su njeni katovi bili evakuirani pa je funkcionirala u podrumu. Hrvatske su se snage 13. listopada pokušale probiti prema opkoljenom gradu, dijelom ušle u selo Marince, ali su zbog velikih gubitaka i političkih pritisaka iz inozemstva uvjetovanog i humanitarnim konvojem koji se pokušavao probiti do grada, od deblokade grada morale odustati. Tri dana kasnije poginuo je i Blago Zadro, zapovjednik obrane Borova Naselja i jedini hrvatski branitelj kojem je posmrtno dodijeljen čin generala.

Simbol obrane Vukovara je i Trpinjska cesta koja je zbog izvrsne obrane hrvatskih snaga nazvana „grobljem tenkova JNA“.

Snage JNA brojčano su bile višestruko nadmoćne, grad je bio gotovo potpuno uništen, manjkalo je hrane, oružja lijekova i sanitetskog materijala.

U takvim je okolnostima grad okupiran 18. studenoga.

VUKOVAR U BROJKAMA (još se istražuje…)

  • u opsadi i borbi za Vukovar poginula su 173 branitelja

  • oko 700 branitelja ubijeno je ili se vode nestali nakon pada grada

  • 1557 branitelja i oko 2000 civila završilo je po logorima i zatvorima u Srbiji (od toga oko 500 ljudi ubijeno je ili umrlo u logorima)

  • Oko 3000 civila poginulo je u samom Vukovaru

  • 5 000 BRANITELJA I CIVILA POGINULO JE ILI JE POBIJENO U VUKOVARU, TO JE TREĆINA SVIH ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA

  • preko 10000 civila prognano je iz Vukovara

  • 54 (pedesetičetvoro) djece mlađe od 10 godina poginulo je tijekom napada na grad

  • 260 branitelja i civila ubijeno je na Ovčari.

Vukovar je u ustavno-pravni poredak RH vraćen na temelju Erdutskoga sporazuma, mirnom reintegracijom, 15. siječnja 1998. godine.

Danas, 29 godina nakon ovog strašnog događaja, s tugom i boli prisjećamo se svih žrtava stradalih u Vukovaru, ali i svih žrtava Domovinskog rata. Neka nam njihova žrtva bude podsjetnik kako sloboda koju živimo nije dar s neba, nego su je izvojevali naši branitelji i svi stradali heroji tijekom naše povijesti. „Navik nek živi ki zgine pošteno.“ (Fran Krsto Frankopan)

Neka im je čast i slava i vječna hvala za slobodu koju živimo!

Meri Pupačić, prof.