13 velj 2023

MLINARSKA u Petrovoj 3

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika dana 10. veljače 2023.  učenici 5.a i 5.b razreda naše škole sudjelovali su u tradicionalnoj 7. akciji dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu .

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Svi smo mi svakodnevno potencijalni primatelji krvi. Jedini izvor krvi je čovjek – dobrovoljni davatelj krvi.

Prvi korak u dobrovoljnom davanju krvi počinje odlukom da želite pomoći onima u potrebi darujući najvrijednije što možete – krv i tako spašavati živote ljudi .

U jednom danu HZTM prikupi u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi – naših sedmero učenika su današnjim sudjelovanjem u tom nesebičnom činu postali  posredni, aktivni sudionici u liječenju bolesnika, pokazujući kako postići vezu između zdravog dijela društva i bolesnika te su ovim humanim činom i  željom da učine dobro djelo i pomognu bolesniku,  darivanjem krvi  postigli i  osjećaj osobnog zadovoljstva da su spasili nečiji život.

Danijela Miri, Elvira Tahiri
nastavnice Metodike zdravstvenog odgoja