19 lis 2022

Mjesec listopad – mjesec borbe protiv raka dojke i Dan ružičastih vrpca

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je DAN RUŽIČASTE VRPCE, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Ove godine to će biti 1.listopada. Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Danas se ovaj projekt proširio diljem svijeta sa ciljem da upozori na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja, pa smo se stoga 5a, 5b, 5c i 5d razred u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja uključili i obilježili mjesec listopad sa svojim profesoricama Elvirom Tahiri, Danijelom Miri i Beatom Galinec.

 

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu se nekontrolirano umnažati.Najčešće su zahvaćene žene u dobi iznad 50 godina. Ipak, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca.

Rizični čimbenici, koji pogoduju nastanku raka dojke su:

  • starija dob
  • prva menstruacija prije 12-e godine
  • menopauza nakon 50-e godine
  • nerađanje ili rađanje nakon 30-e godine
  • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji
  • prethodna bolest dojke
  • određene životne navike (pretilost, loša prehrana, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju)

 

Ono što žene mogu same za sebe učiniti, a vrlo je jednostavno i ne zahtjeva previše vremena je samopregled dojki.  Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je svaki mjesec, tjedan dana nakon završetka menstruacijskog ciklusa. Ako žena nema menstruaciju, može pristupiti samopregledu u bilo koje vrijeme tijekom mjeseca.Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti tumori ili neke druge promjene na dojci koje su premalene da bi se mogle otkirti samopregledom ili kliničkim pregledom. Mamografija može zabilježiti promjene na dojci oko 2 godine prije u odnosu na klinički pregled zasnovan na simptomima ili opipanoj kvržici. U žena koje imaju menstruaciju, izvodi se od 5. do 10. dana ciklusa, dok se kod žena koje nemaju menstruaciju može izvesti bilo koji dan u mjesecu. Prvi mamografski pregled preporuča se učiniti između 38. i 40. godine, a u slučaju pozitivne obiteljske anamneze i ranije.Žene u dobi od 50 do 69 godina obuhvaćene su Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke te im na kućnu adresu svake 2 godine dolazi poziv za mamografski pregled.

Kod oboljenja od raka često dolazi kod osoba do socijalne izolacije i vrtloga tuge iz kojega se teško sam izvući. Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same” je nastala s tom idejom da si oboljele žene  međusobno pruže podršku i da zaista shvate da se ne bore same.

 

Gia Kastelan, 5.a