21 stu 2022

Konferencija „Lov na tihog ubojicu”

Učenici četvrtih razreda u pratnji ravnateljice Asje Jelaković i predmetnih nastavnica Tanje Dornik, Milice Kljak, Jagode Nikić i Ljiljane Broz nazočili su Konferenciji koja je održana u četvrtak 3. studenog 2022., na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Organizator konferencije je Hrvatska liga za hipertenziju u suradnji s Večernjim listom i partnerima Lige, Ministarstvom zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Zašto je održana Konferencija?

Cilj  je bio upozoriti javnost na problem hipertenzije te stvoriti lanac pozitivnih znanja primjenjivih u praksi i prevenirati nastanak hipertenzije. Hipertenzija je opasna, smatra se „tihim ubojicom“, a od hipertenzije obolijeva 45% odrasle populacije. Komplikacije bolesti dovode do teških oštećenja brojnih sustava i do smrti.

Glavni demoni hipertenzije su: prekomjerni unos soli, pretilost, nedovoljno voća i povrća, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, nepravilno mjerenje krvnog tlaka i nepridržavanje terapije.

Održane su tri panel diskusije, a sudionici panel diskusija bili su stručnjaci različitih područja. Zanimljiv je podatak da smanjenjem dnevnog unosa soli samo za 4 grama na razini cijele populacije dovodi do smanjenja smrti od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara za 10 %.

Dnevna preporuka unosa soli je 5 grama.

Istaknuto je kako promjenama životnih navika i zdravstvenim opismenjavanjem stanovništva produžujemo životni vijek i postižemo bolju kvalitetu života. Dnevna konzumacija pet porcija voća i povrća spriječila bi milijune smrti.

Nepridržavanje terapije poseban je problem. Neredovito uzimanje terapije ili ne uzimanje terapije uzrokom su pogoršanja bolesti, ali i velik ekonomski problem. Činjenica  je da se lijekovi plaćaju, a ne potroše se. Naknadno zbrinjavanje nepotrošenih lijekova godišnje košta šest milijuna kuna.

Suradnja zdravstvene struke i pacijenata, medija, obrazovnih ustanova i industrije mogu utjecati preventivno na povišenje krvnog tlaka. Ali je i naglasak na zdravstvenoj kulturi stanovništva, na promociji.

Ljiljana Broz, Milica Kljak