07 pro 2023

Izložba „Put humanosti“

U povodu Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, Hrvatski Crveni križ organizirao je izložbu pod nazivom „Put humanosti“. Ovo je prvi puta da Hrvatski Crveni križ organizira izložbu kojom odaje počast sestrinstvu, osobito volonterki Crvenoga križa Štefaniji Papailiopulos. Medicinska sestra Štefanija Papailiopulos ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskom sestrinstvu i zdravstvu, ističući se svojim predanim radom u ruralnim zajednicama diljem Hrvatske.

Na izložbi je osim privatne zbirke obitelji Usmiani i Hrvatskog crvenog križa, korištena građa Zbirke za povijest sestrinstva HUMS-a, Škole za medicinske sestre Mlinarska i privatne zbirke Josipa Božića. Na otvorenju izložbe učenice Škole za medicinske sestre Mlinarska čitale su ulomke iz zapisa  Štefanije Papailiopulos o uvjetima rada na selu, objavljene u Sestrinskoj riječi.

„ Nije to lagan ni udoban posao. Ta mi smo avangarda rada, mi dolazimo većinom onamo gdje se još vrlo malo zna o higijenskom radu, o Školi narodnog zdravlja, o našim liječnicima, a ništa o sestrama. Možda će vas zanimati: kako se tečaj započinje; koje se poteškoće javljaju kod organiziranja tečaja; kako se tečaj razvija i kako svršava?“ Papailiopulos Š. Sestra Ani priča o domaćinskim tečajevima. Sestrinska riječ. 1934;1-2:7-12

Bila nam je osobita čast sudjelovati u ovom iznimnom projektu.

Izložba će biti otvorena do 20. prosinca u Zagrebu, a nakon toga, vjerujemo da će oduševiti medicinske sestre i građane u drugim gradovima Hrvatske.

   

Katalog_Stefanija_Papailiopulos_priprema

Sanda Franković