14 pro 2023

IZLOŽBE „PUT HUMANOSTI“ i „U VREMENSKOM POMAKU“

Kako bi potaknuli inspiraciju za poboljšanjem zdravstvene svijesti, učenici svih petih razreda su 11.12. i 13.12.2023. u sklopu nastave MZO-a pod vodstvom Elvire Tahiri, Beate Galinec, Ive Vinduške Jeftić i Dore Kuharić i razrednice Milice Kljak posjetili izložbu „Put humanosti“. Izložba je posvećena hrvatskoj volonterki Crvenog križa Štefaniji Papailiopulos koja je dobila prestižnu nagradu Međunarodnog odbora Crvenog križa „Florence Nightingale“ za svoj požrtvovan rad te je organizirala prve Higijensko-domaćinske tečajeve koji su se održali na području gotovo cijele Hrvatske tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća i nakon Drugog Svjetskog rata.

Nakon izložbe „Put humanosti“ učenici i nastavnice su se uputili na još jednu izložbu “U VREMENSKOM POMAKU: Otorinolaringološka klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu od analognog do digitalnog doba”. Osim razgleda izložbe posjetili smo i  knjižnicu Božidara Adžije, razgledali ju kao i arhivu. Izložba je postavljena publici u povodu 100. obljetnice ORL klinike, a organizirana je u suradnji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, Odsjeka za povijest medicinskih znanosti i Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i Klinike za bolesti uha, grla i nosa i Klinike za kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Učenici i nastavnice su oduševljeni izložbom. A svatko je poželio mogao si je ispod bora i knjižnici uzeti poklon knjigu.

 

Elvira Tahiri i Dora Kuharić