16 lis 2019

Druga razmjena I videokonferencija u projektu mikrobiom I fermentirana hrana

Druga razmjena i videokonferencija u projektu Mikrobiom i fermentirana hrana održana je u četvrtak 26. rujna 2019. godine.

U razmjeni su sudjelovali učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska: Marko Perić, Nikolina Ban i Tihomir Crnjac, učenice Škole za medicinske sestre Vrapče: Margareta Bakonji, učenice Medicinske škole Varaždin Matea Hranić i Iva Lovrinović i mentorice Nataša Vuković, Aleksandra Vidoša i Đurđica Stanešić.

Učenici i mentori su putem videokonferencije prošli po cijelom planu i programu izrade projekta Mikrobiom i fermentirana hrana. Način izrade i redoslijed plana i programa je usvojen.

Učenici su se upoznali s zadacima za uspješnu realizaciju projekta. Zadaci Medicinske škole Varaždin bili su definirati što je probiotik, prebiotik, a što mikrobiom i kako su međusobno povezani. Opisati mikrobiom općenito, a detaljnije opisati mikrobiom crijeva.

Zadatak Škole za medicinske sestre Mlinarska bio je istražiti što je propusnost crijeva (leaking gut), a zadatak Škole za medicinske sestre Vrapče bio je istražiti povezanost mikrobioma i zdravlja općenito te mikrobioma i bolesti.

Razmijenili smo nova znanja o mikrobiomu, fermentiranoj hrani i pojmovima vezanima uz projekt. Razgovarali smo o provođenju anketa i načinu na koji bi mogli prezentirati projekt.

Sklopljeno je dobro prijateljstvo i smatramo da ćemo odlično funkcionirati u daljnjem radu na projektu. Veselimo se novim i zanimljivim informacijama koje ćemo pripremiti jedni za druge na idućoj razmjeni.

Na kraju videokonferencije dogovorili smo daljnje korake u projektu i pripremu za sljedeću razmjenu.