27 velj 2023

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica se obilježava svake zadnje srijede u veljači. Ovaj se dan diljem svijeta obilježava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Bullying, odnosno vršnjačko nasilje među djecom i mladima, jedan je od najznačajnijih socijalnih rizika kojemu su izložena djeca i mladi.  Iz navedenog razloga učenici 5a razreda su se uključili u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s profesoricom Elvirom Tahiri obilježiti ovaj dan.

Četiri su tipa nasilnih ponašanja: verbalno (npr. prijetnje), socijalno (npr. ogovaranje i širenje zlobnih tračeva),  psihološko (npr. praćenje),  tjelesno (npr. udarci). Mnogi koriste riječi nasilje i zlostavljanje kao istoznačnice, ali postoje razlike u tome što te riječi određuju. Prema Olweusu (1998), jednom od najpriznatijih međunarodnih stručnjaka za pitanje bullyinga, tj. vršnjačkog nasilja – vršnjačko zlostavljanje je skup namjernih negativnih postupaka koji su dugotrajni, usmjereni prema jednom učeniku od strane drugog učenika ili više njih i uvijek popraćeni nesrazmjerom moći.

Kako zaštititi djecu od nasilja?

Educirati (sebe i druge) o tome što vršnjačko nasilje među djecom i mladima jest ( koristiti definicije prilagođene uzrastu djeteta), upoznati djecu i mlade s time kome se nasilje može prijaviti  (obitelj, škola, odrasla osoba od povjerenja, stručnjaci), raditi na odnosu povjerenja. Educirajući djecu o tome što je zlostavljanje i opremajući ih strategijama za borbu protiv njega, možemo ih učinkovitije zaštititi dajući im alate za korištenje ako zatrebaju. To pridonosi osjećaju kontrole i šansi za učinkovitu akciju.

Ako saznate da je vaše dijete zlostavljano, možete mu pomoći kroz nekoliko koraka. Slušajte svoje dijete otvoreno i smireno. Usredotočite se na to da čujete dijete umjesto da pokušavate pronaći uzrok zlostavljanja ili riješiti problem. Pružite podršku djetetu. Recite djetetu da im vjerujete; da ti je drago što su vam se povjerili; da nisu oni krivi; da ćete dati sve od sebe da nađete pomoć. Razgovarajte s učiteljem/školom ili stručnjacima. Vi i vaše dijete se ne morate sami suočiti s zlostavljanjem.

 

Patricija Štajduhar 5. a