22 tra 2022

DAN PLANETE ZEMLJE

Svake godine Dan planeta Zemlje obilježava se 22.04. zbog jačanja svijesti stanovništva o važnosti očuvanja okoliša. Slušamo o klimatskim promjenama, o zagađenju okoliša i utjecaju na zdravlje. Zbog porasta globalnog onečišćenja zdravlje stanovništva je ugroženo. Konzumiramo vodu kojoj prijeti opasnost od sve većeg onečišćenja (pesticidi, plastika, metali), onečišćenja dospijevaju iz tla i u hranidbeni lanac, a udišemo i zagađen zrak.

Budući da klimatske promjene na razne načine utječu na naš okoliš i društvo, potrebno je mijenjati potrošnju i bazirati se na održivi razvoj. Ekonomija bi trebala biti bazirana na poboljšanje dobrobiti čovječanstva i na smanjenju ekološkog rizika.

U devetom mjesecu učenici 4 c i 4 d razreda pogledali su film „Ja sam Greta“, koji prati aktivisticu za klimatske promjene, Gretu Thunberg.  Nakon filma slijedila je diskusija i kritičko mišljenje koje su učenici dokumentirali u svoj portfolio.

Svaki pojedinac trebao bi dati svoj doprinos u očuvanju okoliša, a time i na očuvanje svog zdravlja. Iz predmeta higijena i preventivna medicina učenici četvrtih razreda sudjeluju u školskom projektu – „Mogu li ja utjecati na svoje zdravlje?“. Samostalno istražuju uvidom u literaturu i dolaze do brojnih informacija koje ukazuju na opasnosti koje prijete našem zdravlju. U timovima obrađuju različite teme.

U prilogu možete vidjeti prezentaciju i plakat koji su izradili naši učenici 4 c i 4 d razreda na temu Dan planeta zemlja.

Savjeti za očuvanje našeg planeta:

  1. Smanjite stvaranje otpada
  2. Razvrstavajte otpad
  3. Štedite potrošnju struje
  4. Racionalno koristite vodu
  5. Ne zagađujte zrak

Ljiljana Broz