21 tra 2023

Učenici trećih i petih razreda na kazališnoj predstavi Kazališta Slijepih Novi život

Za sve učenike trećih i petih razreda, kao međupredmetna izvanškolska nastava , 19. travnja u kazalištu Vidra  održana je kazališna  predstava Milana Grgića “Ne daj se Njofra” u realizaciji Dramskog kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” čiji su glumci izvrsnom i duhovitom glumom uspjeli postići esencijalni cilj svojih predstava – senzibilizirati gledatelje – naše učenike za prihvaćanje mogućnosti umjetničkih kreacija  slijepih i slabovidnih osoba.  
Nakon predstave, učenici i njihove nastavnice u pratnji, nastavili su ugodno edukativno druženje s glumcima , a  gosp. Vojin Perić kao  glavni glumac u predstavi , ujedno i  predsjednik Hrvatskog saveza slijepih,  rado se odazvao podijeliti s nama iskustva  glumaca s vidnim poteškoćama te u neposrednoj interakciji s nekoliko naših dobrovoljaca  pokazao nam je tajne njihovog snalaženje na daskama pozornice.
Izrazito velik interes učenika za poteškoće slijepih i slabovidnih osoba i u stvarnom , a ne samo glumačkom životu potakao je niz pitanja na koje smo dobili izravne odgovore i savjete za ophođenje s osobama koje imaju vidne poteškoće, izbjegavanje pogrešaka u komunikaciji , shvaćanje “života u mraku” a time smo postigli  naš planirani cilj – upotpuniti trenutna saznanja o poteškoćama slijepih i/ili slabovidnih osoba iz prve ruke te  stečeno znanje prepoznati i implementirati jednog dana i u radu s bolesnicima koji imaju senzorna oštećenja vida.
Zahvaljujemo gosp Periću i ostalim glumcima na ugodna dva sata druženja.
Učenici trećih i petih razreda i nastavnice u pratnji : Sanja Vidović, Renata Brekalo, Marica Bakin-Batnožić, Elvira Tahiri, Iva Vinduška, Beata Galinec i Danijela Miri