03 lis 2022

TERRY FOX RUN

Nakon dvije pandemijske godine ponovno se diljem svijeta održavala utrka “Terry Fox”.  Cilj je bio prikupljanje novca za borbu protiv raka i razvijanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Aktivno kretanje doprinosi zdravlju.

Dana 25.09.2022. na Bundeku je održana 23. humanitarna utrka Terry Fox, a program aktivnosti trajao je od 14 do 18 sati. Ove godine sudjelovalo je oko 2.000 sudionika. Učenici četvrtih razreda naše škole u pratnji nastavnika Ivice Matića, Đurđice Stanešić, Dubravke Matijašić – Bodalec, Ivane Zrinjan, Jagode Nikić i Ljiljane Broz sudjelovali su u utrci Terry Fox. Sudionici su mogli trčati, hodati ili  voziti bicikl. Humanitarni dio je bio kupnja majica i popratnih proizvoda sponzora. Sav dobiven novac donirat će se Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“, kako bi se postigli što bolji rezultati tijekom intenzivnog liječenja djece s dijagnozom malignog tumora. Donirana sredstva će pomoći i u daljnjoj rehabilitaciji i ranoj intervenciji kod djece koja imaju komplikaciju tijekom i nakon onkološke terapije.

Iako je bila nedjelja i predviđena kiša, odazvao se velik broj učenika. Prepoznat je značaj utrke, a i svijest o važnosti kretanja kao važan doprinos zdravlju.

Zašto je važno podržati utrku?

Kanađanin Terry Fox bio je strastveni sportaš (košarka, plivanje, skokovi u vodu). U osamnaestoj godini otkriven mu je osteosarkom i amputirana mu je desna noga nekoliko centimetara iznad koljena. Dobio je protezu i nije odustao. Kako bi sakupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 42 kilometra dnevno, 143 dana. Preminuo u 22 godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula  akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka. Akcija se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskog veleposlanstva i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojim je i Hrvatska.

U Hrvatskoj godišnje oboli od raka 25.000., a u  svijetu  oko 11 milijuna ljudi.

Moto ovogodišnje utrke bio je: „Nitko, nikada, neće imati priliku reći da sam odustao!“. Održana humanitarna trka naglasila je značaj upornosti i humanosti.

Poruka svim: Ne odustajte, čuvajte zdravlje!

Ljiljana Broz