28 lip 2022

Terenska nastava Plitvička jezera

Dana 15.06. učenici 4 a, 4 c i 4 učenice iz 4 b razreda krenuli su na terensku nastavu na Plitvička jezera. Pridružili su nam se i učenici četvrtog razreda Srednje škole Bedekovčina koji su aktivno sudjelovali u obilježavanju Dana bubrega. Cilj terenske nastave bio je unaprijediti zdravlje fizičkom aktivnošću i pozitivnim utjecajem okoliša. Realizirana terenska nastava isplanirana je kao međupredmetna nastava zdravstvene njege specijalne, higijene i preventivne medicine i zdravstvene njege bolesno dijete. U pratnji učenika bili su Milica Kljak, Jagoda Nikić, Jasna Ivasić i Ljiljana Broz. 

Ishodi terenske nastave:

  • prepoznati važnost očuvanja okoliša za opću dobrobit i odgovornost prema svom zdravlju
  • kritički promišljati o povezanosti vlastitoga načina života i utjecaju okoliša na unaprjeđenje zdravlja
  • razvijati kulturu putovanja, socijalne i komunikacijske vještine
  • pokazati odgovorno ponašanje
  • analizirati utjecaj klimatskih čimbenika na mentalno zdravlje.
  • osvijestiti važnost kretanja i tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji srčanožilnih bolesti

Aktivnosti su uključivale razgledavanje Plitvičkih jezera i hodanje 13 kilometara. Svi smo uživali (učenici i nastavnici) u prekrasnom okruženju. Sama aktivnost hodanje i okoliš utjecali su na stvaranje pozitivnih emocija, osjećaj zadovoljstva i razvijanje socijalnih odnosa.  Svakako je terenska nastava  pozitivno utjecala na mentalno zdravlje.

Zbog sudjelovanja učenika i predmetnih nastavnika u obilježavanju Dana bubrega, Dana hipertenzije i u projektu „Lov na tihog ubojicu“ realizaciju terenske nastave za učenike iz Mlinarske i Bedekovčine financirala je Hrvatska liga  za hipertenziju.

Zahvaljujemo akademiku  Bojanu Jelakoviću i ostalim članovima Lige.

Jasna Ivasić, Milica Kljak, Jagoda Nikić i Ljiljana Broz