28 ožu 2023

SVJETSKI DAN ZBIJANJA ŠALE

Zbijanje prvotravanjskih šala ima dugu tradiciju i seže daleko u prošlost, ali točno porijeklo nije poznato. Svjetski dan zbijanja šale poznat i kao „prvi april“ prije je nosio ime „Dan svih luda“.

Postoje razna tumačenja i pretpostavke kada i kako je potaknuto prvotravanjsko zbijanje šala. Jedna od njih je pretpostavka da prvotravanjsko zbijanje šala vuče korijene iz 1564. kad se početkom travnja održavao festival ludosti zvan “Quirinalia”. Te je godine francuski kralj Karlo Deveti uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja pomaknut na 1. siječanj. Oni koji nisu slijedili novo pravilo, te su Novu godinu slavili po starom, bili su ismijavani i nazivali su ih travanjskim budalama, što je s vremenom preraslo u tradiciju. Prema starom običaju svake godine na prvi april ljudi jedni drugima podvaljuju i izmišljaju razne stvari kako bi se međusobno prevarili i pri tome dobro nasmijali. Svaka šala na kraju završava „prvi aprilili“.

Psiholozi imaju pozitivan stav prema obilježavanju ovog dana jer smatraju da zbijanje šale može biti dobro za zdravlje. Upravo pozitivnom stavu priključili su se i učenici 5a razreda u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja s profesoricom Elvirom Tahiri. Cilj svjetskog dana zbijanja šale je dovesti članove obitelji, prijatelje i poznanike u smiješnu situaciju i svima izmamiti osmijeh.

Nasmijmo se svi zajedno!

 

Marija Džolić-Čivčić, 5.a