23 ožu 2023

Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD), koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.  Ciljano je odabran baš taj datum jer  20. ožujak  ističe sljedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i niti jedan  zubni karijes.
U svrhu očuvanja oralnog zdravlja učenici 5.d u sklopu nastave Metodike zdravstvenog odgoja podsjetili su nas na važnost redovite i pravilne oralne higijene, pravilne prehrane i redovitih pregleda kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.
Obilježavanju ovog dana doprinijeli su i učenici trećih grupa 3.c i 3. b razreda provođenjem zdravstveno odgojne edukacije djeci predškolske dobi na vježbama iz Zdravstvene njege zdravog djeteta i adolescenta  održanoj u veljači u Dječjem vrtiću Različak .
Danijela Miri, nastavnica MZO i Zdrav.njege zdravog djeteta