20 lis 2020

SVJETSKI DAN HRANE

16. LISTOPADA – SVJETSKI DAN HRANE

Svjetski dan hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. listopada. Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj obilježavanja ovog dana je i pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu te ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, a trošimo je i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. U svijetu oko 870 milijuna ljudi gladuje! Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji. Najveći izazov današnjih generacija predstavlja poboljšanje kvalitete hrane u prehrambenom lancu. Trend smanjenja kvalitete hrane uzrokovan sve većom željom za ekonomskom dobiti treba zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanje hrane u laboratorijima. Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnutka ove organizacije 1945. godine, a 1980. godine Generalna skupština organizacije usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je ”hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”. Iz svih navedenih razloga obilježavanja ovog važnog dana pridružili su se i učenici 5c razreda Danijel Filipović i Matej Mikulin s popratnim plakatima u sklopu nasatvnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja.

Elvira Tahiri i Dora Kuharić