27 svi 2022

SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE

Učenici četvrtih razreda naše škole, sudjelovali su 21.05.2022. u javnozdravstvenoj aktivnosti kojom se obilježio Svjetski dan hipertenzije. Aktivnost se odvijala na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu. Sudjelovanje u javnozdravstvenoj aktivnosti realiziralo se kao međupredmetna nastava predmeta zdravstvena njega specijalna te higijena i preventivna medicina. U pratnji učenika bile su nastavnice struke Milica Kljak i Ljiljana Broz.

Arterijska hipertenzija je glavni čimbenik rizika za nastanak kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i bubrežnih  bolesti. Te komplikacije dovode i do smrtnih ishoda. Važno je spriječiti komplikacije bolesti ranim prepoznavanjem i liječenjem jer se one mogu prevenirati promjenom životnog stila. S tim ciljem je održano niz aktivnosti kojima su se željeli detektirati upravo ključni čimbenici za razvoj bolesti. Mjerio se krvni tlak, kolesterol i glukoza u krvi, te tjelesna težina i procjena stanja uhranjenosti. Svi građani koji su željeli sudjelovati u pregledu morali su riješiti edukativni  kviz „7 demona hipertenzije“ prilikom čega su mogli dobiti i korisne savjete. Pregledano je više od 200 građana.

Naši učenici dali su velik doprinos. Provodili su anketiranje, mjerenje tlaka i mjerenje glukoze u krvi.

Na inicijativu Međunarodnog društva za hipertenziju (ISH) mjesec svibanj je proglašen mjesecom mjerenja krvnog tlaka te su širom svijeta pokrenuti razni projekti. U sklopu projekta „Lov na tihog ubojicu“ u cijeloj Hrvatskoj provode se javnozdravstvene aktivnosti u kojima sudjeluju i naši učenici s nastavnicama struke o čemu je objavljen tekst u Večernjem listu.

https://www.vecernji.hr/lifestyle/mmm-maj-mjesec-mjerenja-krvnoga-tlaka-u-cijelome-svijetu-1589146

Milica Kljak i Ljiljana Broz