01 pro 2020

SVJETSKI DAN AIDS-a

  • Povodom 1.prosinca koji je na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije postao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a., učenici 5 a razreda u sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja kojega predaju nastavnice Iva Vinduška Jeftić i Beata Galinec  pripremili su kratki video film na temu „Odgovorno spolno ponašanje“ s obzirom da je jedan od najčešćih načina prijenosa AIDS-a spolni odnos bez zaštite.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS, u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2019. godine je zabilježeno ukupno 1748 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om, od čega ih je 553 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 227 osoba umrlo od AIDS-a (295 osoba od HIV-a/AIDS-a).

  • U sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja koje predaju Elvira Tahiri i Dora Kuharić učenice 5c razreda Iva Petković i Lucia Švrga su obilježile Svjetski dan borbe protiv AIDs-a 1.12. U povijesti HIV-a, odnosno AIDS-a, značajna je 1981. godina kada je prvi puta zamijećena nova bolest koja uzrokuje oštećenje imunog sustava u prethodno zdravih ljudi. Ta nova i do tada nepoznata bolest, privukla je pozornost cijelog svijeta.

Uzročnik bolesti je HIV virus, odnosno virus humane imunodeficijencije, kojem je jedini rezervoar čovjek. Virus napada stanice imunog sustava, ugrađuje se u DNA stanice domaćina i time ona postaje tvornica novih HIV virusa.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca svake godine. Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima, te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Sve osobe koje su bile izložene riziku zaraze HIV-om trebale bi se testirati. Čimbenici rizika zaraze HIV-om: seksualni odnos bez zaštite uz često mijenjanje partnera/ica, ubrizgavanje droge nečistim priborom (dijeljenje štrcaljki i igala) i vertikalni prijenos s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda, dojenja.

Iva Petković, 5.c

  • Učenici 1c razreda osmislili su poruke:
AIDS nije opis moje osobnosti!
I osoba s AIDS-om zna voljeti – nauči to poštivati!
Bolest ne čini čovjeka!
Ljubav za ljude oboljele od AIDS-a! <3
Zdravlje na prvom mjestu. Testiraj se!
Educiraj
Testiraj      se za sebe i druge!
Zaštiti