22 svi 2024

Svečanost povodom prvog darivanja krvi

U srijedu 15. svibnja, 2024.,  kao i svake godine,  u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu, održana je svečanost za zagrebačke srednjoškolce povodom prvog darivanja krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, tradicionalno, organizira svečanost kao bi zahvalilo zagrebačkim srednjoškolcima koji su po prvi puta darivali krv.

Na svečanosti su bili nazočni predstavnici učenika dvadesetak zagrebačkih srednjih škola sa svojim nastavnicima voditeljima akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Škola za medicinske sestre Mlinarska dugogodišnji je aktivni sudionik u raznim događanjima koje organizira Crveni križ Zagreb, a ove godine je sedamdesetak učenika četvrtih razreda dobrovoljno darivalo krv.

Učenici medicinskih škola, zbog specifičnosti svojeg poziva, razumiju vrijednost darivanja krvi te ih nije potrebno posebno motivirati za taj hvale vrijedan korak.

Predstavnici Gradskog crvenog Križa kao i predstavnici Gradske skupštine Grada Zagreba lijepim su se riječima obratili nazočnim učenicima i nastavnicima te im zahvalili za taj humani čin.

Poznato je da se krv ne može proizvesti na umjetan način. Iz jedne doze krvi može se  proizvesti čak tri krvna pripravka, tako se direktno pomaže bolesnicima koji trebaju krv i spašavaju se ljudski životi.

Nekoliko TV kuća je zabilježilo ovaj događaj, intervjuiralo je predstavnike učenika o razlozima darivanja, krvi, o tome jeli ih bilo strah i jesu li svjesni veličine tog humanog čina. Nastavnici su iznijeli svoja iskustva o motiviranju učenika za darivanje krvi te odazivu učenika na akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Svaki učenik je dobio zahvalnicu, majicu te knjižicu darivatelja krvi.

Pripremila:  Jasna Ivasić.