17 lip 2024

PRIMJERI DOBRE PRAKSE NA PODRUČJU PEDIJATRIJSKE ZDRAVSTVENE NJEGE

Kako bi naši učenici bolje povezali teorijska znanja i realnu stvarnost iz područja Zdravstvene njege bolesnog djeteta i adolescenta, kao goste predavače pozvali smo glavne sestre s pojedinih područja zdravstvene njege djeteta.

Kada smo obrađivali nastavnu temu “Hitna stanja u pedijatriji” pozvali smo sestru Kristinu Koren iz OBHP KBC Zagreb-Rebro koja je s nama podijelila iskustva o hitnim pedijatrijskim slučajevima, dnevnim zadacima medicinske sestre u dječjoj hitnoj ambulanti, težini i zahtjevnosti rada na jednom takvom odjelu te sve to potkrijepila primjerima iz prakse. Učenici su postavljanjem pitanja i sudjelovanjem u diskusiji pokazali kako ovakav način rada doprinosi boljem usvajanju nastavne teme.

Povodom obilježavanja dana svjesnosti o epilepsiji, 26. ožujka 2024. gost nam je bila glavna sestra Zavoda za Neuropedijatriju sestra Anela Čulo te nam približila važnost edukacije populacije o epilepsiji kako bi se izbjegla stigmatizacija oboljelih. Također, učenici su doznali novosti u terapiji, događanjima oko Svjetskog dana oboljelih od epilepsije, povijesnog razvoja neuropedijatrije kao i novostima u pristupu djeci oboljeloj od epilepsije i drugih neuroloških bolesti u dječjoj i adolescentnoj populaciji.

U obradi nastavne teme o endokrinološkim bolestima kao gosta predavača pozvali smo glavnu sestru Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb – Rebro, kolegicu Mariju Petrović.

Jedna od tema izlaganja bila je o osobama kod kojih postoji nesklad između izgleda vanjskog i unutrašnjeg spolovila te kako je nerijetko teško procijeniti u kojem spolu bi dijete trebalo odgajati. Takvi bolesnici zahtijevaju timsko praćenje i liječenje (endokrinolog, genetičar, psiholog, kirurg).

Učenici su također sa zanimanjem pratili novosti u liječenju dijabetesa u dječjoj populaciji, inzulinskim pumpama, novostima u pristupu te edukaciji djece sa ostalim endokrinološkim poremećajima.

Poštujući želje učenika za dodatnim znanjima iz pojedinih područja pedijatrijske zdravstvene njege, iskustvo je pokazalo kako je ovakav način izvrsna nadopuna boljem usvajanju znanja. Učenici su pitanjima obuhvatili i rad medicinskih sestara na pojedinim pedijatrijskim odjelima, kao i načine rukovođenja odjela s aspekta zdravstvene njege djeteta.