Peti razredi na simpoziju “Less salt, more potassium”
Dana 9.12. 2024 godine u Rockfellerovoj ulici 2, u 9 sati održao se međunarodni simpozij u organizaciji NZJZ na temu „Less salt,more potassium“. Na simpoziju su prisustvovali učenici 5. A i 5.B razreda u pratnji nastavnica Dore Kuharić i Elvire Tahiri.
Predavanja su se održala kako bi se podigla svijest o važnosti smanjenja soli u prehrani i povećanju unosa kalija.
Smanjenje unosa soli i povećanje unosa kalija ključni su za održavanje dobrog zdravlja, posebno u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Prekomjerna konzumacija soli povezana je s povišenim krvnim tlakom, što može dovesti do srčanih bolesti i moždanih udara. S druge strane, kalij je mineral koji pomaže u balansiranju soli u tijelu, snižava krvni tlak i podržava pravilno funkcioniranje srca, mišića i živčanog sustava.Izvori kalija uključuju voće (poput banana i naranči), povrće (posebno krumpir, špinat i rajčice), te mliječne proizvode i mahunarke.
Zaključak je da problem u prehrambenim navikama koje bismo trebali preusmjeriti prema konzumaciji manje prerađene hrane i većoj konzumaciji prirodnih izvora kalija što će imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje.
Učenici: Tena Golub 5.a, Dora Zdelar 5.a, Sara Šestak 5.b, Josip Šarić 5.b
Nastavnice: Dora Kuharić i Elvira Tahiri.