24 ožu 2023

Obilježavanje Svjetskog dana debljine i Svjetskog dana bubrega

U trgovačkim centrima Zagreb (City Centar East i West) održana je u subotu, 18.03.2023. javnozdravstvena akcija. I naše učenice četvrtog B, C i D razreda  aktivno su sudjelovale. U pratnji učenica bile su Jagoda Nikić i Ljiljana Broz.

Mjerile su krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol, provodile kviz „7 demona“. Dijelile su i edukativne materijale. Aktivnostima su se pridružili studenti medicine i djelatnici bolnica KBC Zagreb i Magdalene.

Navedene aktivnosti provodile su se u dva termina (ujutro od 9 i 30 i poslijepodne od 16 i 30 do 18 i 30) u sklopu projekta Lova na Tihog ubojicu. Na taj način obilježen je Svjetski dan debljine i Svjetski dan bubrega.

Debljina je rizik za nastanak arterijske hipertenzije, a navedena dijagnoza je često uzrok oštećenja bubrega i razvoj oštećenja bubrežne funkcije.

Lov na Tihog ubojicu javnozdravstveni je projekt Hrvatske lige za hipertenziju posvećen primarnoj prevenciji arterijske hipertenzije koja se smatra najpodmuklijim ubojicom današnjice. Prevencijom i promjenom životnog stila možemo spriječiti nastanak hipertenzije i debljine. Na taj način može se sačuvati i zdravlje bubrega.

Jagoda Nikić i Ljiljana Broz