29 ruj 2021

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti i Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21.rujna, učenici 5c i 5d razreda posjetili su Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest u sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja zajedno s profesoricama Elvirom Tahiri i Beatom Galinec.

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga koja je karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti. Predstavlja javnozdravstveni problem i najčešći je oblik demencije koji zahtjeva pravodobno otkrivanje i liječenje. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirala je testiranje osoba koje sumnjaju na znakove i simptome Alzheimerove bolesti, te podizanje svijesti o samoj bolesti. Također organizatori održavaju edukativna predavanja o tome kako živjeti s Alzheimerovom bolesti i prepoznavanju znakova i simptoma. Odlaskom u udrugu imali smo priliku međusobno se testirati, dobiti odgovore od stručnog tima Udruge, te na kraju dobiti uvid u rezultate koji ukazuju na početak Alzheimerove bolesti. Osim što smo naučili više o samoj bolesti shvatili smo da je problem nedovoljna informiranost i senzibiliziranost javnosti te nedostatna edukacija pojedinaca, te uže i šire zajednice.

Bitno je naglasiti da uz malo upornosti i iskorištavanja poznatih prednosti, zdravi način života može poboljšati vaše zdravlje i pružiti zaštitu glavnom pokretaču svega- mozgu.

Ines Ciglenečki, Karla Ergotić, Gabriela Glavinić, Natali Golubić, 5.c