30 ruj 2021

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Svake godine 1.10. obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Tako smo se i mi u sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja uključili u obilježavanje ovog dana u sklopu predmeta Metodika zdravstvenog odgoja zajedno s našom profesoricom Elvirom Tahiri. To nam je prilika da naglasimo važnost iskustva i uloge starijih osoba u društvu.

U svijetu se održava od 1991. godine. Prema klasifikaciji UN-a, zemlja u kojoj je 10 % stanovništva starije od 60 godina ubraja se u „stare“ zemlje. Popis stanovništva iz 2011. pokazuje da je čak 17,7 % osoba u Hrvatskoj starije od 65 godina Ovaj dan utemeljen je radi podizanja svijesti o starijima, poput njihovog doprinosa u društvu, ali i samog procesa starenja. Starije osobe su neovisni i integrirani članovi društva, odrasli su i tako se prema njima trebamo odnositi. Starenje je prirodan i postupan proces koji ljude ne čini manje vrijednima i lošijima. I u starosti se ljudi razlikuju jedan od drugoga i zadržavaju svoju jedinstvenost. Oni se, isto kao i mi, tuguju i vesele, plaše se i pokazuju hrabrost, strepe, brinu se i imaju potrebu za pripadanjem, poštovanjem i podrškom.

U komunikaciji sa starijima nužno je slušati i gledati, osloboditi se predrasuda , čak i onda kada su stavovi druge osobe suprotni od naših. I, na kraju, u komunikaciji sa starima ne treba nikada zaboraviti da svi starimo.

Kada napunite osamdeset godina naučili ste sve, samo se trebate sjetiti.“

 

Ana Puđa, Katarina Ramadan, Mirta Špoljarić, 5.c

Na današnji dan učenici 5A razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska pod mentorstvom Tanje Dornik, uputili su se u Dom za starije osobe Centar kako bi proslavili Međunarodni dan starijih osoba. Svi smo se okupili u dvorištu doma, udobno se smjestili i utoplili dekama. Učenici i medicinske sestre mjerile su tlak, šećer, saturaciju krvi kisikom i puls osobama koje su to željele. Učenici Ivana Mikulić i Marko Meštrović uputili su nekoliko toplih riječi starijim osobama, a učenici 5C i 5D razreda pripremili pisma podrške i čestitke koje smo podijelili stanarima Doma. Program je bio pun zabave, smijeha i pozitivne energije. Iznenadila nas je plesna grupa starijih koji su nas razveselili svojim plesom. Također smo poslušali divne zvukove violine i gitare uz koje su zaplesali i ostali. Na kraju druženja svi smo se počastili čajem, kavom i raznim kolačima. Grupa iz HRT-a došla je snimiti kako se obilježio ovaj dan. Svi smo se lijepo proveli, i stariji i mladi te se nadamo da ćemo sljedeće godine ponovno biti zajedno.

A kako nam je bilo pogledajte u galeriji slika.

Karamatić Nikolina, Vendi Krapec