29 ožu 2023

LJUBIČASTI DAN, 26. OŽUJAK

26.3. Svjetski dan podrške osobama s epilepsijom ( Nikolina Petrović, 5.b)

 

Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

„Ljubičasti dan“ ili „ Purple day“ je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom.

Obilježava se 26.ožujka na svim kontinentima i u više stotina zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

 Ova  neurološka bolest  pogađa više od 50 milijuna ljudi diljem svijeta.

Epilepsija je poremećaj u radu mozga koji uzrokuje ponavljajuće epileptičke napadaje. Ovi napadi mogu varirati od blagih do teških, a mogu utjecati na različite aspekte života, uključujući socijalne, emocionalne i psihološke aspekte.

Cilj obilježavanja Dana epilepsije je poboljšanje razumijevanja epilepsije kao bolesti i njenih učinaka na pacijente i njihove obitelji. Također, cilj je povećati svijest o potrebi pružanja podrške ljudima koji žive s epilepsijom, kao i unaprijediti mogućnosti za istraživanje i liječenje ove bolesti.

Važno je shvatiti da epilepsija nije samo fizička bolest, već utječe na sve aspekte života pacijenata. Zbog toga je važno pružiti podršku osobama koje žive s epilepsijom, uključujući razumijevanje i podršku u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Ovo može uključivati razgovor o bolesti, pomaganje u organizaciji života, podršku u poslu ili školi, te emocionalnu podršku i razumijevanje. Svi ovi faktori mogu biti ključni u poboljšanju kvalitete života pacijenata s epilepsijom.

Za obilježavanje ovog dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja  kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

                                                                                                  Matej Štefanić, 3.c

U obilježavanju Ljubičastog dana sudjelovao je cijeli 5.b u sklopu nastave MZO-a realizirajući nastavni sadržaj iz segmenta planiranja zdravstveno-odgojne akcije na temu podizanja svijesti o epilepsiji. 

Danijela Miri, nastavnik MZO