12 tra 2022

Javnozdravstvena akcija, selo Majur 1.4. – 2.4.2022.

Naših 8 učenica iz 4 c razreda, u pratnji nastavnice Jagode Nikić, sudjelovalo je u javnozdravstvenim aktivnostima 1. 04.2022. u selu Majur.

Drugi dan (2.4.) je u aktivnostima sudjelovalo troje učenika iz 4 c razreda i četiri učenice iz 4 b razreda, u pratnji nastavnica Jagode Nikić i Ljiljane Broz. Polazak iz Zagreba bio je u 6 i 30, a povratak u 17 sati. Sudionicima smo vadili krv, provodili edukaciju ispunjavanjem kviza „7 demona hipertenzije’’, anketirali ih o životnim navikama korištenjem EH-UH 2 ankete.

U selu Majur stanovništvo putuje do liječnika nekoliko kilometara. U sklopu projekta „Lov na tihog ubojicu“ odlučeno je da ekipa „Lovaca“ dođe u selo i odradi mjerenja tlaka, edukacije i mali sistematski pregled. Ukupno je pregledano 150 stanovnika iz sela i okolice. Stručni tim lovaca sastojao se od liječnika, medicinskih sestara, naših učenika i učenika škole Viktorovac u Sisku, te studenata  medicine sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. U timu su bili i djelatnici HZJZ-a. Moglo se i cijepiti Pfizer cjepivom.

Lovci su se podijelili u timove kako bi svima što efikasnije pružili edukaciju i medicinsku skrb. Aktivnost se provodila u prostoru starog vrtića i prostoru stare škole.

Sudionicima je  vađena krv, analizirao se 24 satni urin, vršila su se mjerenja na metaboličkoj vagi, mjerio krvni i centralni tlak, procjenjivala krutost krvnih žila, snimao EKG i UZV štitnjače.

Održana je i „Radionica svjesnog življenja“, a svrha je zdrav život kroz promjene loših

životnih navika.

Više na stranici: https://www.tihiubojica.hr/

Jagoda Nikić i Ljiljana Broz