18 lis 2023

Javno- zdravstvena akcija “Zdravlje – jabuka”

Postoje dokazi da su ljudi jeli jabuke još prije 6500 godina prije nove ere. Poznati grčki mit kaže da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa: Heru, Afroditu i Atenu, a na jabuci je pisalo „za najljepšu“. Božice se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud pitale trojanskog princa Parisa. Afrodita je potajno Parisu obećala najljepšu ženu na svijetu Helenu ako za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom Olimpa. Paris je pristao, proglasio Afroditu najljepšom, dobio Helenu te je tako izbio Trojanski rat.

Potaknuti pričom iz grčke mitologije, učenici 5c razreda su organizirali u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja javno-zdravstvenu akciju  s ciljem podizanja svijesti o važnosti konzumiranja jabuka.

Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca.

Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90% vode pa uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo tako pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotenu, štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.

Učenici su pripremili info i gastro pult. Na info pultu su izvjesili plakate te kartice u obliku jabuka na kojima se nalazio bar kod kojeg se trebalo samo skenirati mobitelom i mnoštvo informacija o jabuci kao i brojni recepti odmah su se pojavili. Na gastro pultu su bile izložene mnoge slastice od jabuka kao i voćni sokovi koje su mogli svi učenici i djelatnici škole degustirati. Kako bi bilo još zanimljivije učenici su pripremili i zabavni dio te su se učenici okušali u hvatanju jabuka zubima u posudi punoj vode.

Cijela javno-zdravstvena akcija je imala i humanitaran karakter jer će sve donacije koje su sakupljene biti za dječaka Nou kako bi mu vratili osmijeh na lice.

U vedroj atmosferi učenici su konzumirali jednu od najzdravijih voćki, čitali zanimljive poruke, igrali igre i razmišljali o zdravlju kroz jabuke.

                                                                                                           Elvira Tahiri