02 srp 2021

eTwinning projekt BE QUIET, WE ARE HERE!

Učenici iz različitih zemalja: Turske, Portugala, Francuske, Poljske, Češke, Bugarske, Rumunjske, Jordana, Tunisa i Hrvatske okupili su se u zanimljivom projektu naziva BE QUIET, WE ARE HERE! Tim iz Škole za medicinske sestre Mlinarska čine učenici 3 d razreda Melani Faltis, Mislav Jagušt i Renea Kelčec uz mentorstvo profesorice Marice Bakin Batnožić. Projektom se želi podići svijest o osobama s oštećenjem sluha te istaknuti da prepreke nisu uvijek prepreke. „U svijetu postoje dva jezika: jedan je muzika, a drugi je jezik znakova.“

Različitosti su dobrodošle, poželjne jer nas povezuju, a to je uočljivo u ovom projektu.

Učenici koriste različite alate (Kahoot, Quizizz, LearningApps, Baamboozle, Padlet, Jigsaw puzzles, Pixton, Canva…) te izrađuju materijale koji se baziraju na ručnim abecedama i znakovnom jeziku. Najčešće se koristi britanski znakovni jezik (BSL) kao i internacionalni rječnik znakovnog jezika (ISL). Sudionici projekta predstavljaju na zanimljiv način abecede i znakovni jezik svoje zemlje, izrađuju čestitke, plakate i slogane. Učenici iz škole za medicinske sestre Mlinarska predstavili su se na engleskom i hrvatskom znakovnom jeziku (https://padlet.com/maricabakin/fczv2yyrumu51v8p), izradili blagdanske video čestitke https://twinspace.etwinning.net/135727/materials/videos .

Hrvatska jednoručna abeceda na interesantan način (puzzle) prikazana je na sljedećoj poveznici: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=21bc8736259e , a na znakovni jezik preveden je dio poznate pjesme A. Dedića- Kad bi svi ljudi na svijetu https://www.youtube.com/watch?v=htPVTSZs-gQ&t=1s .

Sve provedene aktivnosti sastavni su dio kurikuluma iz hrvatskog znakovnog jezika i/ili kurikuluma iz međupredmetnih tema.

Završetkom projekta ne završava djelovanje dobre ideje prihvaćanju različitosti već se predviđa nastaviti s aktivnostima te na zanimljiv način provoditi vršnjačku edukaciju u školi.

Bogat izbor radova dostupan je na: https://twinspace.etwinning.net/135727/pages/page/1170770

Marica Bakin Batnožić, prof.