21 svi 2024

Diseminacija Job Shadowing Erasmus+ projekta 2023-1-HR01-KA121-VET-000118125

                                 

                                                                 

 

Veronika Pudmej Ešegović i Lucija Benković, nastavnice Škole za medicinske sestre Mlinarska, u subotu (11.05.2024.) u poslijepodnevnim satima vratile su se nakon sedmodnevnog sudjelovanja u Job Shadowing-u u sklopu Erasmus+ projekta, a koji se održavao u Prešovu, trećem po veličini gradu u Slovačkoj. Škola domaćin bila je Srednja zdravstvena škola Sv.Bazila Velkeho, gdje su ih uz srdačnu dobrodošlicu dočekale ravnateljica škole PhDr. Kristína Vageľová i nastavnici.
Nastavnice su sudjelovale u teorijskoj i praktičnoj nastavi opće obrazovnih i stručnih predmeta u učionici i kabinetima zdravstvene njege. Na predmetu „Sestrinske tehnike“ imale su priliku vidjeti demonstraciju prijevoja kirurške rane, uvježbavanje tehnike pravilnog korištenja sterilnih rukavica te provođenje sestrinskih intervencija kod bolesnika s drenažom. Razgledale su školu, upoznale se s obrazovnim programom i načinom izvođenja nastave strukovnih predmeta te razlikama u organizaciji i izvedbi nastave između dviju škola.
Nastavnice su sudjelovale i u izvođenju kliničkih vježbi za učenike četvrtih razreda u University Hospital J.A. Reiman, gdje su ih na odjelima abdominalne kirurgije i neurologije ugostile nastavnice strukovnih predmeta te osoblje bolnice. Nastavnice su izmijenile praktična znanja i iskustva te usporedile postupke izvođenja sestrinskih intervencija (provođenje jutarnje njege nepokretnog bolesnika, provođenje postupaka prevencije komplikacija dugotrajnog ležanja i postoperativnih poteškoća i komplikacija, primjena parenteralne terapije, mjerenje vitalnih znakova, prijevoj kirurške rane, uzimanje sestrinske anamneze …).
Uživale su u gostoprimstvu časnih sestara Bazilijanki, koje su ih primile u svom samostanu i ispričale im bogatu povijest svoga reda i važnu ulogu u vođenju škole za medicinske sestre.
Nastavnice su imale priliku sudjelovati u obilježavanju posljednjeg dana srednjoškolskog obrazovanja i ispraćaju maturanata. Bile su prisutne na službenoj, crkvenoj ceremoniji u školskoj kapelici te na ceremoniji opraštanja od ravnateljice, razrednica, nastavnika i učenika. Ceremonija je bila popraćena nizom pozitivnih emocija, lijepih poruka, cvijeća i fotografija koje su priložene u nastavku.
Nastavnice su pronašle vremena i za posjet Košicama, drugom po veličini gradu u Slovačkoj. Poznatom po katedrali Svete Elizabete, jednoj od najljepših i najstarijih gotičkih katedrala u istočnom dijelu Europe, gdje su kušale neke od Slovačkih specijaliteta, kao što je boršč.
Posjet je završio okupljanjem u školi, gdje su nastavnice izmijenile još poneku lijepu riječ, oprostile se od kolega i najavile nova druženja i suradnju u sklopu nadolazećih Erasmus+ projekata.


Veronika Pudmej Ešegović i Lucija Benković

 

Srednja zdravstvena škola Sv.Bazila Velkeho, Prešov
Demonstracija prijevoja kirurške rane u kabinetu zdravstvene njege.
Upoznavanje s nastavnicima i razgledavanje škole

Razmjena praktičnih znanja i iskustava na kliničkim vježbama u University Hospital J.A. Reiman.
Upoznavanje časnih sestara Bazilijanki.
Katedrala Svete Elizabete, Košice
  Ispraćaj maturanata.

Opraštanje od kolega.

Tanja Dornik

Erasmus+ koordinator